DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Menetpróba - Kia Ceed SW 1,4 T-GDI

A Szlovákiában gyártott dél-koreai modell menetpróbája után teljesen világossá vált, hogy aki eddig nem gondolkodott a távol-keleti kombiban, az elkezdheti nézegetni.

Fontos autópiaci változás, hogy a középkategóriás modellek eladásai néhány éve stagnálnak. Ennek egyik oka, hogy a vevők már a szuper divatos szabadidő-autókat vásárolják, nem pedig a céges vagy családi használatra szánt változatokat. A másik veszély alulról érkezik, aminek az iskolapéldája a Kia Ceed legfrissebb kombija.

menetproba-kia-ceed-sw-01



A dimenziók miatt nem biztos, hogy érdemes a nagyobb méretű autóban gondolkodni, hiszen csak raktérből 625 liternyi áll rendelkezésre hátul, ha pedig a hátsó üléseket lehajtják, akkor már 1694 literes a hely a csomagtartóban. Ezek a számok sok mindent megmagyaráznak, holott egy mindössze 4,5 méter hosszú kompakt autóról beszélünk.

menetproba-kia-ceed-sw-03

A bőséges alapfelszereltséggel operáló autónak a térkínálat és a hét év garancia az aduásza

A másik meglepetés az 1,4 literes motor, amelynek egyetlen hibája, hogy a turbójának érezhető egy kis késedelme (turbó-lyuk). A fogyasztása nem annyira vészes, mint gondolnánk: normál vezetéssel a 6,5 literes átlag tartható. Jobban pörgetve, kicsit „sportolva” persze feltornászható hét liter fölé.

menetproba-kia-ceed-sw-02

A Silver felszereltség mellet a beltérben olyan extrákat, amitől az ember elájul, nem találni, az utastér a típustól megszokott jó iparosmunka, ez érthető a kidolgozásra, a felhasznált anyagokra és a formatervre is. Férőhely hátul azonban az egy mérettel nagyobb autókra jellemző – így elsősorban azoknak ajánlható, akik kényesek a kényelemre.   

Műszaki adatok:      

Hossz/szél./mag.: 4600/1800/1465 mm

Motor: 1353 cm3, 140 LE/6000, 242 Nm/1500–3200

Gyorsulás (0–100 km/h): 8,9 sÁr: 5 494 000 Ft (alapár: 6 142 000 Ft)

Tesztautó: Duna Autó Zrt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: