DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Mozgásban a ragyogás: Lexus LC Yellow edition

Szeptember elején kezdik gyártani az világ legzöldebb luxusautó márkájának tartott, környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modelljeiről ismert Lexus elképesztően sikeres szupersportkupéja, az LC káprázatos Yellow Edition változatát. Az LC sorozat legújabb tagja a díjnyertes formatervet még jobban kihangsúlyozó merész és ragyogó fényezéssel hívja fel magára a figyelmet. Nem meglepő, hogy a Lobbanó Sárga elnevezésű csillogó fényezés nem egyszerű átlagszín, hanem egy olyan különleges, exkluzív árnyalat, amilyet a Lexus kupék zászlóshajója megérdemel.

A márkára jellemző mestermunka és részletekbe menő aprólékosság odáig terjed, hogy a Lexus formatervezői saját színárnyalatokat fejlesztenek ki. Az ötlettől a tökéletes végeredmény megalkotásáig két évre van szükség. A Lobbanó Sárgát kizárólag az LC számára álmodták meg. Az elkészült élénk színárnyalat a szemlélőt érzelmi reakcióra készteti, és kiemeli az autó agilis, élénk menetteljesítményeit.

Lexus_LC_Yellow_Edition_1_1



A Lobbanó Sárga egyedi hatásának titka, hogy a fehér alapozóra több sárga réteget hordanak fel, így a festék intenzív, mély árnyalatot kap. Alapozónak a lehető legfehérebbet választották, ezt pedig egy nagyon sűrű sárga alapréteggel kombinálták, így érték el a rendkívüli telítettséget. Ehhez újabb sárga alapot adtak, ami tompítja a szín sűrűségét, miközben fokozza az eddig soha nem látott ragyogást.  A folyamat igen alapos: a színdizájner a minták százait vizsgálja meg, mielőtt döntést hozna.

Ezeknek a szakembereknek nemcsak elképesztő színérzékük van, de a kromogénia – a festékek előállításának tudománya – mesterei is. Még akkor is sok munka vár a Lexus fényezőmestereire és festékbeszállítóira, amikor megtörtént a szín végleges kiválasztása. A kiválasztott színnek ugyanis bármilyen fényviszonyok közt ugyanolyan hatást kell mutatnia a karosszéria összes felületén és kanyarulatán. Az LC Yellow Edition belső tere is rímel a karosszéria színére. A fekete ajtóborításokba sárga Alcantara betéteket illesztettek, az üléseket pedig finom fehér félanilin bőr borítja. Ugyanaz a sárga szín látszik kontrasztosan az ülések varratában, a műszerfalon, a kormányon, és a középkonzol kartámláján is. Mindez jó példája a takumi szaktudásnak, amely jellegzetessé teszi a Lexus luxuskidolgozását.

Lexus_LC_Yellow_Edition_2_1

Ennek a kontrasztos színkombinációnak egy természeti jelenség, a napfogyatkozás szolgált alapjául. Ilyenkor az égbolt színe fokozatosan, árnyalatonként változik, ahogy a Hold elhalad a Föld és a Nap között. Az LC Yellow Edition európai bemutatkozása októberben, a Párizsi Autószalonon lesz. Ezt a kivitelt csak szigorúan limitált ideig fogják gyártani, és önmagát töltő hibrid (LC 500h), illetve V8-as (LC 500) verzióban készül majd. A kiszállítás piactól függően október közepétől kezdődik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: