DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Egyre kevesebb gépjárművet lopnak Magyarországon

Az ORFK nyilvántartása szerint néhány év alatt töredékére esett az autólopások száma Magyarországon. Persze nincs olyan, hogy lophatatlan gépjármű, és mivel az ördög nem alszik, nem árt az óvatosság.

Négy év alatt Magyarország eljutott oda, hogy tizedannyi autót köröznek az országban, mint négy évvel ezelőtt. Míg 2014-ben a lopott autók száma még 3562 volt, addig idén (természetesen még nem áll rendelkezésünkre teljes évre vonatkozó adat) az év első négy hónapjában ennek „csak” nagyjából a tizedére, 384-re adtak ki körözést.

A lopott autók számára egyébként folyamatosan, tendenciózusan csökken, az előbb említett 2014-es 3562-höz képes egy évvel később 2318, két évvel később 1482, tavaly pedig már mindössze 1125 autót kerestek a rendőrök.

Az év első harmadában ellopott 384 autót tekintve az ORFK statisztikái szerint kiderülnek elég világos tendenciák, például, hogy milyen márkára utaznak legtöbbször a bűnözők. Ez alapján a legtöbbször Fordot loptak el, míg a képzeletbeli dobogó nem túl dicsőséges fokaira még a Skoda és az Volkswagen fér oda az amerikai gyártó járművei mellett.

ORFK



Ha a statisztikába bevesszük a motorkerékpárokat is, egy igencsak érdekes dolgot figyelhetünk meg: top 10-es a listán a mára már igazi retrónak számító Simson is, a komoly kis kultusszal bíró motorból tavaly 72-t kötöttek el.

„Tapasztalataink szerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében” - fogalmazott az ORFK a penzcentrum.hu portálnak. Sokat segíthet a helyzetünkön, ha van az autónkban a gyári védelem mellett egy plusz, egyéni lopásgátló rendszer is, például kormány-, pedál- vagy éppen sebességváltó-zárak.

Hatékony, mindennél egyértelműbb azonosítója lehet az ellopott autónak az ablaküvegek szélébe belegravírozott rendszám, valamint megkönnyíti a lopott gépjárművek megtalálását a modern, műholdas navigációs rendszerek használata is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: