DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Q5L: Az Audi első SUV modellje hosszú tengelytávval

4,77 méter hosszú és rengeteg helyet kínál öt utas és temérdek csomag számára: az Audi az április 25. és május 4. között megrendezett Pekingi Autószalonon mutatta be az új Q5L modellt.

A népszerű SUV modell hosszított változata kifejezetten a kínai ügyfelek számára készül. Az Audi Q5L öt felszereltségi szinttel, 2.0 TFSI erőforrása pedig két teljesítményváltozattal érhető el, a quattro összkerékhajtás pedig az alapfelszereltséghez tartozik majd.

Audi Q5_resize



Az Audi kínai ügyfelei hagyományosan azokat a modelleket részesítik előnyben, amelyek tágas belső térrel és magas presztízsértékkel rendelkeznek. Az Audi jelenleg három modellt kínál hosszú tengelytávú változatban: az A4L, az A6L és az A8L modellek szerepelnek a márka palettáján. Ezekhez csatlakozik most az Audi Q5L. Világpremierjét április 25-én a Pekingi Autószalonon tartotta, amely egyike a legfontosabb autóipari kiállításoknak a világon. Az Audi Q5L a négykarikás márka első SUV modellje megnövelt tengelytávval. Az alapmodellhez képest a tengelytáv és az autó külső hossza egyaránt 88 milliméterrel nőtt. Ez a hátsó utasoknak kedvez, hiszen ők 110 milliméter extra térdhelyhez jutnak ezáltal. A hátsó ülésrendszer helyzetétől függően a csomagtér befogadóképessége nem változik, továbbra is 550 és 1 550 liter között kínál helyet a poggyászoknak.

Az Audi Q5L vásárlói az erőforrástól függően a Vogue, a Lifestyle, a Design, a Sport és a Sport Plus felszereltségi szintek közül választhatnak. Ezek meghatározott külső és belső elemekben térnek el egymástól. Már a Q5L alapmodellnek számító Vogue felszereltségi szintnél alapfelszereltség a háromzónás légkondicionáló berendezés és az Audi smartphone interface. A Lifestyle felszereltségi szinttől indulva a legmodernebb MMI navigációs rendszer plusz és a teljesen digitális Audi virtual cockpit is bekerül a modell szériafelszereltségébe. A Design, Sport és Sport plus kivitelek pedig tartalmazzák a térhangzású Bang & Olufsen Sound System rendszerét is.

Az Audi pre sense basic és az Audi pre sense city rendszerek minden csomagnál a szériafelszereltség részét képezik, emellett a városi és elővárosi közlekedést segítő asszisztens csomagok is elérhetők az új modellnél. A Lifestyle felszereltségi szinttől kezdődően opcionálisan megvásárolhatók a maximális kényelmet nyújtó Audi Matrix-LED fényszórók is. A panoráma üvegtető szintén az alapfelszereltséghez tartozik.

Az Audi Q5L hajtásrendszere a kínai piac legkeresettebb megoldása: az erőteljes és hatékony négyhengeres 2.0 TFSI erőforrás két teljesítményszinttel, 140 kW (190 LE) illetve 185 kW (252 LE) változatban érhető el az ügyfelek számára. Segítségével az SUV álló helyzetből 100 km/óra sebességre 8,6 illetve 6,7 másodperc alatt gyorsít fel. A C5 kínai kibocsátási norma alapján az Audi Q5L fogyasztása 20 col kerékátmérővel számolva 6,9 illetve 7,3 literre adódik 100 kilométerenként, amely 164 illetve 174 g/km szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. A szériafelszereltség részeként hétfokozatú kettős tengelykapcsolós S tronic sebességváltó gondoskodik az erőátvitelről a quattro összkerékhajtás felé. Az Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszer használatával a vezető a komfort, auto, dinamikus, takarékos és egyéni vezetői profilok közül választhat. A kerékátmérő 18 és 20 col között választható.

A normál tengelytávú Q5 modellhez hasonlóan a Q5L is az Audi és a FAW-VW közös vállalatánál készül Changchun üzemében, Kína északi részén. Az előregyártott alkatrészek egy része az Audi mexikói gyárából, San José Chiapa-ból érkezik. Az új Q5L modellel az Audi tovább kívánja erősíteni pozícióját a kínai SUV piacon. Az újdonság értékesítése 2018. nyarán indul majd.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: