DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

A formabontó kombi - Megérkezett az új 508 SW

Néhány hónappal a limuzin leleplezése után a PEUGEOT most bemutatja az új PEUGEOT 508 kombi változatát. A gyökeres átalakuláson átesett új Peugeot 508 SW szakít a D kategóriás kombik hagyományos stílusjegyeivel és inkább a sportkombik (shooting brake) világából merít inspirációt.

Az autót alacsony, dinamikus sziluett és ütős dizájn jellemzi, mely a sportos eleganciát sikeresen ötvözi a praktikus szempontokkal (helykínálat, csomagtartóméret, könnyű bepakolás...). A legújabb generációs PEUGEOT i-Cockpit® vezetőhellyel felszerelt kombi kis fordulókörével nagyvárosban és autópályákon egyaránt könnyedén boldogul. A hagyományosan kiváló Peugeot felfüggesztésnek köszönhetően az új Peugeot 508 SW-t remek úttartás és minimális karosszériamozgások jellemzik. A hatékonyságot, a biztonságot és a felsőkategóriás kényelmet előtérbe helyező kombi garantáltan intenzív vezetési élményt ígér.

PEUGEOT_508SW_1806STYP_185



Az új Peugeot 508 SW a 2018-as Párizsi Autószalonon mutatkozik be, európai forgalmazása pedig 2019 januárjában kezdődik.

A szegmens urai továbbra is a kombik

Az európai gépjárműpiacon a D szegmens mintegy 1 400 000 gépkocsit ölel fel. A népszerűségi listát egy évtizede változatlanul a kombik vezetik. Hiába jelennek meg újabb és újabb karosszériaváltozatok, köztük az SUV, Európában jelenleg minden harmadik D kategóriás autó kombi.

A szegmens kínálata megoszlik a többnyire tömeggyártó cégek kínálta nagyméretű hagyományos kombik és a kombik praktikumát dinamikusabb dizájnnal ötvöző prémium kínálat között.

A PEUGEOT döntése egyértelmű. A márka egy kifejezetten vonzó modell mellett tette le a voksát, mely a hagyományos stílusjegyekkel szakítva egy eddig csak a prémium gyártókra jellemző sportos és modern külsőt kínál.

PEUGEOT_508SW_1806STYP_303

Ütős dizájn

Az ötven évvel ezelőtt útjára bocsátott PEUGEOT 504 mintájára kombijai megtervezésekor a márka mindig az adott modell limuzin változatából indul ki. Ennek megfelelően az új PEUGEOT 508 SW is magán viseli a limuzin formabontó dizájnjának minden stílusjegyét. Az új arányoknak hála az autónak rendkívül dinamikus megjelenést sikerült biztosítani.

A stílusban jól harmonizáló, funkcionális tetőrudaknak köszönhetően az autó majdnem ugyanolyan alacsony, mint a limuzin: alig 1,42 m. Ez majdnem 6 cm-rel kevesebb, mint az előző generáció esetében, ami a szegmensben elvárt hátsó fejtér megőrzése mellett még jobb aerodinamikai jellemzőket eredményezett. 

A 4,78 m hosszú (a limuzinnál mindössze 3 cm-rel hosszabb, az előző változatnál pedig 5 cm-rel rövidebb) kombi feszesen ívelő, áramvonalas profilját hosszan elnyújtott alacsony tetővonal koronázza.

Egyedülálló megoldás, hogy egy tömeggyártásra szakosodott cég egy kombin keret nélküli ajtókat alkalmaz, melyek a kisméretű ablakokkal tovább keskenyítik és még lendületesebbé teszik az autó sziluettjét. A hézagok és szintbeállítások a szakma kiváló ismeretéről árulkodnak, a kerekek tökéletesen kitöltik a kerékjáratokat, a hagyományos tetőantennát pedig egy szitanyomott változat váltotta fel. Az új PEUGEOT 508 SW sziluettje kifejezetten sportos, mégis a luxusautók világát idézi.

A limuzintól egy az egyben megörökölt orr-rész továbbra is lehengerlő. A full LED-es fényszórók és a nappali menetfényt biztosító, függőlegesen futó, opálos fényű fénydiódasor exkluzív és különleges karaktert biztosítanak az új PEUGEOT 508 kombinak, melyet a hűtőmaszk közepén trónoló oroszlán és a motorháztető orrát díszítő „508” felirat csak még tovább erősít.

A hátsó részt vízszintesen kettészelő fényes fekete sávtól, melyet a limuzinról már ismerős, full LED-es 3D fényszórók foglalnak keretbe, a PEUGEOT 508 SW erős és modern autó benyomását kelti. Az éjjel-nappal világító, változó fényerejű fényszóróknak köszönhetően oldalról és hátulról is folyamatosan láthatók a jellegzetes színes fénykarmok. A két krómozott kipufogóvég biztonságot sugároz és tovább erősíti az autó dinamikus jellegét.

A csomagtartóba való bepakolást jelentősen megkönnyíti az – egyes változatokon motoros működtetésű, lábmozdulattal nyitható – praktikus csomagtérajtó. A csomagtérküszöb nemcsak alacsony, de széles is: a limuzinnál 6 cm-rel alacsonyabb (mindössze 63,5 cm-re van a földtől) és 2,4 cm-rel szélesebb. A könnyedén eltávolítható kalaptartónak köszönhetően azonnal látszik a teljes rendelkezésre álló térfogat. A csomagtartó egyszerű formáival jól kihasználható, és a kalaptartó alatt 530 liternyi helyet kínál, ami nem sokkal marad el a korábbi csomagtartó térfogatától (560 l).

A praktikus szempontokon túl a csomagtartónyílás felületi kidolgozása is rendkívül igényes: egy inox küszöb segíti a csomagok bepakolását. A GT változaton alumínium padlósíneket találunk, és egy csomagrögzítő hálóval praktikusan több részre oszthatjuk a csomagteret.

A variálhatóság egy kombinál alapkövetelmény: az új PEUGEOT 508 SW esetében ezt a Magic Flat funkcióval ellátott, 2:1 arányban osztott hátsó üléspad biztosítja. A csomagtartó két oldalán elhelyezett gombok segítségével az üléspad két része egy mozdulattal lehajtható. Ezzel szinte sík padlófelület jön létre, és 1780 literre nő a teljes rakodókapacitás.

PEUGEOT_508SW_1806STYP_201

Páratlanul esztétikus beltér a PEUGEOT i-Cockpit® jóvoltából

A limuzinhoz hasonlóan az új Peugeot 508 SW is a PEUGEOT i-Cockpit® legújabb változatát kínálja. A gondosan kidolgozott részletek, a pontos illesztések és a felhasznált anyagok egytől egyig az exkluzív vezetőhely kimondottan high-tech, elegáns és vonzó jellegét hangsúlyozzák.

A vezetőhely lényegi elemei:

- a kisméretű bőrborítású kormány (a GT Line és a GT változaton perforált bőrrel bevonva),

- az automata sebességváltó elektromos kapcsolókarja, mely számos tárolóhely társaságában a középkonzolon kapott helyet,

- tekintélyes díszbetétek a műszerfalon, a középkonzolon és az ajtóbelsőkön, melyek – felszereltségi szinttől függően – karbon hatású vagy természetes fabevonattal vannak ellátva (szürke tölgy a GT Line és a GT változaton és exotikus zebrafa kizárólag a GT változaton),

- selyemfényű krómelemek a kormányon, az ajtóbelsőkön, a szellőzők körül, a hét billenőkapcsolón és a központi érintőkijelző körül,

- puha bélelésű utasoldali aprócikktároló (minden kiviteli szinten) és első ajtózsebek (csak a GT Line és a GT változaton).

PEUGEOT_508SW_1806STYP_188

A tervezők különös gondot fordítottak a tárolóhelyek elhelyezésére és méretére. A hűtött kesztyűtartóban például két 1,5 literes, az ajtózsebekben egy 1 literes, a könyöktámasz alatt kialakított központi tárolórekeszben pedig két 0,5 literes palack helyezhető el (és akkor a pohártartókat még nem is említettük). Az EAT8 sebességváltó kapcsolókarja mellett kialakított, kábeltartóval ellátott nagyméretű tárolóhelyen a nagyobb okostelefonok is bőven elférnek (hacsak nem a középkonzol alatti, indukciós elven működő töltőn vannak éppen).

Az első utasokat AGR minősítéssel rendelkező ergonomikus ülések várják. Az öblös ülések többpontos masszázsrendszerrel vannak ellátva, mely öt különböző masszázsprogramot kínál. A modell – az Alcantara®-tól a nappabőrig – igényes és jó minőségű kárpitok gazdag választékát kínálja. Az utóbbi fekete vagy bíborvörös színben áll rendelkezésre.

A hátsó üléspad háttámlája az utasok nagyobb kényelme érdekében 27°-ban döntött. A belmagasság 4 cm-rel nagyobb, mint a limuzin esetében, és csak úgy dől be a fény a nagy üvegfelületű panoráma napfénytetőn. A hátsó háromszögablakban folytatódó, keret nélküli hátsó ajtókon keresztül a beszállás is kényelmes.  

A tetőbe beépített olvasólámpák az utastér többi fényforrásához hasonlóan LED-es technikát alkalmaznak és érintéssel kapcsolhatók.

A felső kategóriás hifirendszert az abszolút referenciának számító francia FOCAL® cég jegyzi. A rendszerhez 10 FOCAL® technológiájú hangszóró tartozik, melyek tiszta, pontos és az utastérben tökéletesen eloszló hangzást biztosítanak. Az ajtókba beépített magassugárzókat csiszolt fémrács díszíti.

Az új PEUGEOT 508 SW utastere tehát ugyanazt a minőségi szintet és igényességet képviseli, mint amit az autó külseje ígért. A magas színvonal a kényelmi és biztonsági berendezések nagy számában is kifejezésre jut.

Optimális biztonság az új vezetéssegítő technológiák jóvoltából

Az új PEUGEOT 508 SW a legmodernebb vezetéssegítő funkciók valóságos tárháza, és az egyre szigorúbb EuroNCAP előírásoknak is megfelel. A többi PEUGEOT modellhez képest az alábbi újdonságokat kínálja:

- A szegmensben egyedülálló éjjellátó rendszer (Night Vision): a rendszer egy infravörös kamerát használ, és éjszaka vagy rossz fényviszonyok között érzékeli a gépkocsi előtt tartózkodó élőlényeket. Hatótávolsága (200 m) nagyobb, mint a távolsági fényszóróké, az infravörös kép pedig a maximális biztonság érdekében a vezető látóterében, a digitális műszeregységen kerül kijelzésre.

- Adaptív tempomat Stop & Go funkcióval (EAT8 automata sebességváltó esetén) és beprogramozható követési távolsággal. A sorban araszoló gépjármű automatikusan újraindul, ha a motor kevesebb, mint 3 másodpercre állt le. Ellenkező esetben a gázpedál lenyomásával vagy a kormány alatti kapcsolókar végének megnyomásával lehet újraindítani a funkciót, mely 0 km/h sebességtől működőképes.

- Sáv közepén tartó asszisztens, melynél a vezető maga választhatja meg a gépjármű sávon belüli helyzetét (az ACC Stop & Go rendszerhez kapcsolódóan).

- Full Park Assist, melyhez EAT8 automata sebességváltó esetén Flankguard funkció is társul. Az utóbbi esetében parkoláskor vagy parkolóhelyről kihajtva a rendszer automatikusan átveszi a kormányzás, gázadás és fékezés feladatát.

- Statikus kanyarfény funkcióval kiegészülő full LED-es fényszórók.

- Éjjel-nappal világító, változó fényerejű hátsó lámpák.

PEUGEOT_508SW_1806STYP_187

A fenti újdonságok mellett az új PEUGEOT 508 SW számos más vezetéssegítő rendszerrel is fel van szerelve:

- legújabb generációs automata vészfék (5–140 km/h sebességig éjjel-nappal észleli a gyalogosokat és a kerékpárosokat) és ütközésveszély-jelző,

- sávtartó asszisztens menetpálya-korrekcióval (65 km/h fölött),

- fáradtságérzékelő rendszer, mely hosszú utakon, 65 km/h sebesség felett az apró kormánymozdulatok elemzése révén érzékeli a vezető éberségi szintjét,

- távolságifény-asszisztens,

- sebességkorlátozás-felismerő rendszer sebességajánlással,

- kibővített táblaolvasó rendszer (stoptáblák, behajtani tilos táblák),

- aktív holttérfigyelő rendszer (menetpálya-korrekcióval). A funkció 12 km/h sebesség fölött áll rendelkezésre.

Az új PEUGEOT 508 SW-t a telematikai szolgáltatások bőséges kínálata jellemzi:

- TomTom® Traffic szolgáltatásokat* is nyújtó 3D online navigáció,

- MirrorLink®, Android Auto™ és Apple CarplayTM protokollal kompatibilis Mirror Screen funkció, mely – az okostelefonon keresztül – kihelyezett hangfelismerést tesz lehetővé,

- indukciós okostelefon-töltés (Qi szabvánnyal kompatibilis készülékek esetén),

- 4 USB-port: kettő az első utasok számára az automata sebességváltó kapcsolókarja alatti tárolóhelyen, kettő pedig a középkonzol hátsó részén a hátsó utasoknak,

- PEUGEOT Connect SOS & Assistance* automatikus segélyhívó rendszer,

- PEUGEOT Connect csomagok* a gépjármű karbantartása szempontjából hasznos távszolgáltatásokkal

Egyedülálló vezetési élmény

A Peugeot gépjárművek nyújtotta vezetési élmény a márka örökségének szerves része. A technológiai értelemben is úttörőnek számító új PEUGEOT 508 SW a PSA mérnökök szaktudásának legjavát kamatoztatja:

- az EMP2 padlólemezre épült, mely a tömeg csökkentésén keresztül (az előző generációhoz képest átlag 70 kg-mal könnyebb az autó) a fogyasztásra, a passzív biztonsági jellemzőkre és a teljesítményre is pozitívan hat,

- új karosszériahegesztési technikát alkalmaz, ahol a 24 m-nyi strukturális ragasztóval megerősített hegesztés merevebb szerkezetet és hosszabb élettartamot garantál,

- egyes változatokon a kényelmes felfüggesztés érdekében egy az útegyenetlenségeket csillapító első bölcsőt is tartalmaz, soklengőkaros hátsó futóművel rendelkezik, melyhez elektronikusan vezérelt, változó csillapítású felfüggesztés (Active Suspension Control) társul (a GT változaton szériafelszereltség),

- általánosan elérhető rajta az elektromos kapcsolókarralrendelkező új, 8 fokozatú EAT8 automata sebességváltó.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: