DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Hazánkban is debütáltak a legújabb MINI modellek

A Bálna teraszán szervezett nagyszabású MINI Experience Day rendezvénysorozat keretében Magyarországon is bemutatkozott a brit prémiumgyártó klasszikus modelljeinek legújabb generációja. A vadonatúj dizájnnal és egyedi testreszabhatósági lehetőségekkel még vonzóbbá tett háromajtós, ötajtós és kabrió MINI modelleket a nagyközönség is kipróbálhatta a MINI exkluzív kitelepülésén.

Az utóbbi napokban a vadonatúj klasszikus MINI-ké volt a főszerep a budapesti Bálna környékén: a márka rajongóinak legnagyobb örömére a brit prémiumgyártó legújabb modelljei lepték el főváros útjait. A tíznapos MINI Experience Day rendezvénysorozat keretében debütáltak a sajtó és a nagyközönség előtt a legújabb klasszikus MINI modellek – a háromajtós, az ötajtós és a kabrió változatok –, melyeket az egyedi stílust, a játékos eleganciát és a gokartos vezetési élményt kedvelő autórajongók ki is próbálhattak.

P90305721_highRes_the-new-mini-cabrio-_resize



A MINI Experience Day-en mutatkozott be Magyarországon a brit prémiumgyártó új márkalogója is, mely mostantól letisztult formában, a jól ismert szimbólum újragondolt, kétdimenziós értelmezésében látható a motorháztetőn, a csomagtérajtón, a kormányközépen, a központi kijelzőn és a távvezérlőn. Az új MINI logó így hűen tükrözi a márka új arculatának legfőbb irányelvét, amely csak a lényegre, nevezetesen a vezetés élményére, az exkluzivitásra, a prémium minőségre és az érzelmi kötődésre összpontosít.

A brit prémiumgyártó klasszikus változatainak modellfrissítése a MINI által kidolgozott koncepció érettségét és egyedülálló kvalitásait hangsúlyozza, amely most először három különböző, mégis egységes karosszéria-változatban kínálja fel ügyfeleinek a vezetés nagyvárosokban is átélhető, abszolút élményét. Mindez elsősorban az új motor – váltó kombinációknak, a még gazdagabb alapfelszereltségnek, az újratervezett első fényszóróknak és az összetéveszthetetlenül egyedi, akár brit zászló motívumot mutató hátsó lámpáknak, a friss színeknek, valamint a menetkomfort és az információ-szolgáltatás érdekében továbbfejlesztett, csúcstechnológiás járműkapcsolati megoldásoknak köszönhető.

A MINI modelljeinek megújulása teljesen LED-es első Matrix fényszórókat hoz magával, ahol a távolsági fény megvilágítási tartománya a többi közlekedőtől függ: amint a MINI első kamerája szemből érkező vagy hamarosan utolérhető autóst észlel, a Mátrix funkció az elvakítás elkerülése érdekében automatikusan kitakarja a távolsági fényből a többi közlekedő dinamikusan mozgó tartományát, és ide csak tompított fényt vetít.

A LED-technológiás és az adaptív LED-technológiás első fényszórók mellett a hátsó lámpák kialakítása is megváltozik: a brit gyökerekre való egyértelmű utalásként az új háromajtós MINI, az út ötajtós MINI és az új MINI Cabrio függőlegesen elrendezett hátsó lámpája mostantól a brit zászló motívumaiban világít, a tömegtermelésben kínált MINI modellek között elsőként.

Az új háromajtós MINI, az új ötajtós MINI és az új MINI Cabrio karosszéria-fényezési palettájára három új szín kerül fel: az Emerald Grey szürkés-smaragd metál, a Starlight Blue kékmetál és a Solaris Orange narancssárga metál árnyalat.

Sőt mi több, a karosszériára megrendelhető extrafelszereltségi opciók listája egy újabb tétellel gazdagodik: a Piano Black Exterior külső felszereltségi csomag a krómozott megoldás alternatívájaként magasfényű fekete keretekbe foglalja az első fényszórókat, a hátsó lámpákat és a hűtőrácsot.

P90305724_highRes_the-new-mini-3-door-_resize

Az új háromajtós MINI, az új ötajtós MINI és az új MINI Cabrio utasterének hamisítatlanul egyedi stílusát vadonatúj bőrkárpitok, dekorbetétek és színkompozíciók fokozzák. A Malt Brown malátabarna árnyalatú Chester bőrkárpitozás és színkompozíció ugyancsak újdonságként válik elérhetővé az új háromajtós MINI-hez és az új ötajtós MINI-hez.

A MINI által fémjelzett exkluzivitás új szintre lép: a brit prémiumgyártó a MINI Yours Customised névre keresztelt innovációcsomag képében 2018-tól minden ügyfelének felkínálja a lehetőséget, hogy saját maga által megtervezett, egyedi stílusú, személyre szabott dizájnelemekkel varázsolja minden korábbinál exkluzívabbá négykerekű kedvencét. A MINI Yours Customised termékpaletta az oldalsó irányjelző panelektől, a jobb első ülés előtti műszerfal-betéteken és a világító küszöbtoldatokon át, egészen a LED-technológiás alsó kivetítésig terjed.

Az innovatív stíluselemek megtervezésére a MINI egy önálló online felületet hozott létre, ahol az ügyfelek kiválaszthatják, részletekbe menően személyre szabhatják és meg is rendelhetik a MINI Yours Customised termékportfólió bármelyik elemét.  kedvencüket. A rendelés leadása után az utólagosan felszerelhető alkatrészeket innovatív gyártási technológiákkal, így többek között háromdimenziós nyomtatással és lézergravírozással készítik el.

Az új háromajtós MINI, az új ötajtós MINI és az új MINI Cabrio motorházteteje alá választható erőforrások részletekbe menően korszerűsített technológiája minden korábbinál intenzívebb vezetési élményt garantál a brit prémiumgyártó ügyfeleinek. A finomhangolt motorok emellett megegyező üzemelési körülmények közepette elődeiknél mintegy 5 százalékkal kevesebb üzemanyagot égetnek el és károsanyag-kibocsátásuk is hozzávetőlegesen 5 százalékkal alacsonyabb, és mint ilyen, már a jövőbeni, egyre szigorodó emissziós szabványoknak is maradéktalanul megfelelnek. Az átfogó fejlesztések ezen felül a motorblokkra, a MINI TwinPower Turbo technológiára, a motorvezérlő elektronikára, a kenési- és levegő-ellátó rendszerre, a hűtőkörökre, illetve a kipufogórendszerre is kiterjedtek. Sőt mi több, a mérnökök az erőforrás saját tömegét is csökkentették, a BMW i modellek számára kifejlesztett szénszál-erősítésű műanyag (CFRP – Carbon Fibre Reinforced Plastic) alkalmazásával pedig még a motorburkolat is könnyebb lett elődjénél.

A benzinmotorok üzemanyag-ellátásáért felelős közvetlen befecskendező rendszer maximális nyomását 200-ról 350 barra emelték, a turbófeltöltők turbinái pedig extrém hőálló anyagból készülnek. A dízelüzemű erőforrások Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszere eközben minden korábbinál precízebb üzemanyag-ellátást garantál. A MINI Cooper D modell orrában dolgozó háromhengeres dízelmotor maximális befecskendezési nyomását ezért 2 200 barra, a MINI Cooper SD négyhengeres dízelmotorja esetében pedig 2 500 barra növelték. Az erősebb dízelmotor ráadásul mostantól kétlépcsős turbófeltöltési technológiával dolgozik.

Az alapfelszereltségként kínált hatfokozatú manuális váltó alternatívájaként a MINI Cooper, a MINI Cooper S és a MINI Cooper D modellek mostantól a brit prémiumgyártó vadonatúj, hétfokozatú, duplakuplungos automataváltójával is felszerelhetők. A két tengelykapcsolóval dolgozó technológiát rendkívül gyors sebességváltás jellemzi, amely anélkül gyorsítja fel az új háromajtós MINI, az új ötajtós MINI és az új MINI Cabrio egyes modellváltozatait, hogy egy pillanatra is megszakítaná az erőforrásból érkező teljesítmény és forgatónyomaték leadását. A brit prémiumgyártó ügyfele a duplakuplungos automataváltót egy vadonatúj fejlesztésű, elektronikus előválasztó karral vezérelheti. A MINI Cooper S modellhez a hétfokozatú Steptronic sport automataváltó is elérhető, amely kormány mögötti váltófülekkel teszi még intenzívebbé a duplakuplungos szerkezettel is kivitelezhető manuális sebességváltást.

A MINI Cooper SD modell már az alapfelszereltség részeként megkapja a brit prémiumgyártó nyolcfokozatú Steptronic automataváltóját, amely a kisautó-szegmens páratlan innovációjaként kivételes sportossággal, harmonikusan továbbítja az első tengely felé a legerősebb dízelmotor teljesítményét és forgatónyomatékát. A nyolcfokozatú Steptronic automataváltó ugyancsak az új fejlesztésű, elektronikus előválasztó karral vezérelhető, az opcionális extrafelszereltség részeként azonban a modellhez a kormány mögötti váltófülek is megrendelhetők.

P90305723_highRes_the-new-mini-cabrio-_resize

A széleskörű alapfelszereltség része a 6,5” képernyő-átmérőjű, színes központi kijelzővel dolgozó zenerendszer, valamint a Bluetooth-kapcsolat is. Az opcionális extrafelszereltségként megrendelhető MINI Visual Boost rádió és a navigációs rendszer esetében a központi kijelző érintőképernyőként is működik.

Az új háromajtós MINI-hez, az új ötajtós MINI-hez és az új MINI Cabrio-hoz most először válik elérhetővé a MINI Find Mate funkció, amely képes a brit prémiumgyártó ügyfelének leggyakrabban használt hétköznapi tárgyait és utazási kellékeit, így például a táskákat, a pénztárcákat és a kulcscsomókat úgynevezett digitális címkékkel megjelölni, majd azokat stabil vezeték nélküli hálózat vagy Bluetooth-kapcsolat esetén folyamatosan követni. A rendszer ráadásul a rögzített tárgyak helyzetét nem csupán a MINI központi kijelzőjén, de a MINI Connected alkalmazásnak köszönhetően a felhasználó okostelefonján is képes megjeleníteni, a keresett tárgyak és kellékek megtalálását pedig külön hangjelzésekkel segíti.

A MINI megújult 3-ajtós modellje bruttó 6 192 000,-Ft-tól, az 5-ajtós 6 496 000,-Ft-tól, illetve a legújabb MINI Cabrio pedig 7 321 000,-Ft-tól érhető el.

*Az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint számolták ki. Az adatok előzetes értékek és a Németországban elérhető alapfelszereltséget veszik alapul. Az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek. A zárójelben szereplő adatok az automataváltóval felszerelt modellekre vonatkoznak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: