DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Kérhet vasárnaptól műszakivizsga-papírt a rendőr vagy nem?

Május 20-a után az már kevés lesz, hogy ha valaki bemutatja az autó forgalmi engedélyét a közúti ellenőrzésnél – szóltak a sajtóhírek, az ORFK azonban cáfolt.

Vasárnaptól, május 20-tól kezdődően már nem csak a forgalmi engedélyt kell átnyújtani a rendőrnek a közúti ellenőrzésnél, hanem az autó műszaki vizsgájának papírját is. Ennek oka egy uniós rendelkezés, amely az átláthatóságot szolgálja, a vizsga papírján sokkal több adat szerepel és ezek egységesek is az Unió tagországaiban, míg a forgalmi engedély formátuma nem az.

autó_2



A Totalcar beszámolója szerint ez leginkább azoknak a neppereknek fájhat, akik vizsgapecsétet hamisítottak egy külföldről behozott, rettenetes állapotban lévő autóhoz, majd azt rendes műszaki vizsga nélkül helyeztették forgalomba. Fontos: egyelőre csak a május 20-a után vizsgázó autókban kell majd ott lennie ennek a papírnak és azt sem tudni pontosan, hogy mivel büntetik azt, aki nem tudja bemutatni.

Szintén fontos: Magyarországon 2015. decembere óta minden műszaki vizsga végén adnak vizsgabizonyítványt, tehát nem csak a május 20. után vizsgáztatott autók tulajdonosai rendelkezhetnek vele, viszont csak tőlük kérheti majd a rendőr az igazoltatáskor.

Frissítés:

Rövid időn belül viszont beigazolódott, hogy a hír helytelen: az ORFK sajtóközleményt adott ki, melyben a sajtóhíreket cáfolta. „A fentiek alapján megállapítható, hogy a sajtóhírek helytelen jogértelmezés eredményeként születtek, mivel a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag jármű-honosítási eljárásra értendő. A közúti közlekedési ellenőrzés során annak bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető, így a rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni” – áll a közleményben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: