DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Takarékos és sportos az új Ford Focus C-Max

A Ford a héten bemutatta az aktív családoknak szánt új, dinamikus C-MAX Sport változatot, amely merész, sportos stílust, felfrissített utasteret és alapfelszereltségként járó fejlett vezetősegítő technológiákat kínál.

Különleges, fekete elemeket is tartalmazó fényezése, jellegzetes világítása, egyedi könnyűfém keréktárcsái és sportos külső-belső kiegészítői révén az új C-MAX Sport látványosan kitűnik a forgalomból. Az autó alapáron kínált kényelmi megoldásai közt olyan technológiák szerepelnek, amelyekkel egyszerűbbé válik az autózás esőben vagy sötétben, vagy amelyekkel például kulcs nélkül is beindítható a motor.



A Ford a családi költségvetést is szem előtt tartotta, ezért az az autóhoz üzemanyag-takarékos EcoBoost benzinmotorok és TDCi dízelek rendelhetők, köztük a többszörös díjnyertes 1,0 literes EcoBoost erőforrás, amit most egy innovatív fogyasztáscsökkentő technológiával is kiegészítettek.

“A családoknak nem kell dönteniük a praktikum és az izgalom között, ha új Ford C-MAX Sport modellünket választják, amely egyszerre mindkettővel szolgál: extra tágas utastérrel, ami rugalmas alakíthatóságával és kivehető hátsó üléseivel tökéletesen konfigurálható, akár több utas, akár több csomag szállítására van szükség – és mindehhez különleges, szemet gyönyörködtető külső megjelenés társul,” vélekedett Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért, értékesítésért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. „Gazdag felszereltségű autóink mind több vásárlót vonzanak, s ezzel párhuzamosan a dinamikus stílusú, fejlett technológiájú modellek iránti igény is egyre nő.”

Az ötüléses C-MAX és a hétüléses Grand C-MAX kellemes kifinomultságot, praktikus használati értéket és élvezetes vezethetőséget kínál egy tágas és sokoldalúan variálható karosszériában. A Merőleges Pakolás funkcióval kiegészített Aktív Parkolóasszisztens egyetlen gombnyomásra könnyedén bekormányozza az autót a parkolóhelyekre, a Kézhasználat Nélkül Nyitható Csomagtérajtó úgy is használható, ha az autós mindkét keze tele van csomagokkal, s a nyitáshoz elég finoman meglendíteni a lábát a hátsó lökhárító alatt. Az autóhoz a SYNC 3 kommunikációs és szórakoztató rendszer is megrendelhető, amelynek segítségével a vezető egyszerű hangutasításokkal kezelheti az audiorendszert és a navigációt, valamint a berendezéshez csatlakoztatott okostelefonokat.

Dinamikus, sportos stílus

A merész stílusú ötüléses C-MAX Sport még izgalmasabbá alakítja a modell modern dizájnját, méghozzá olyan látványos eszközökkel, mint a nagyméretű hátsó légterelő, vagy az energikus formavilágú 17 colos könnyűfém keréktárcsák, amelyek opcióként 18 colos méretben is megrendelhetők.

A karosszéria egységes fényezését kontrasztos fekete tető és fekete külső tükörburkolat ellenpontozza, s mindezt a karosszéria színére fényezett lökhárító- és küszöbelemek egészítik ki. A fényszórókban jellegzetes LED nappali menetfény is helyet kapott, a ködfényszórókat pedig mutatós fekete keret díszíti.

A látványos oldalpárnázású sportülések szilárdan megtámasztják a vezető és az első utas testét. Mind az öt ülést fekete színű, szürke öltésekkel varrott kárpit borítja, és az ülések borítása olyan anyagból készül, ami könnyedén ellenáll minden megpróbáltatásnak, aminek az autó legifjabb utasai kitehetik őket. A C-MAX Sport két első ülése között kartámasz és tárolókonzol található; ez utóbbi remek helyet biztosít a rágcsálnivalóknak, játékoknak és mobil eszközöknek, miközben a vezető keze kényelmesen markolja az alapáron kínált bőrborítású váltógombot és kormánykereket.

A kényelmet fokozó és a vezetést segítő, kifinomult technológiák minden családi kirándulást kellemesebbé és nyugalmasabbá varázsolnak. A C-MAX Sport alapfelszereltségének része a Ford Power motorindító gomb, ami fölöslegessé teszi az indítókulcs használatát; a fűthető és motorosan behajtható külső tükrök, amelyek még a ködös reggeleken is tiszta képet adnak; az automatikus világítás, ami sötétedéskor önállóan bekapcsolja a tompított fényszórót; az esőérzékelő ablaktörlő, ami akkor kezd működni, ha a szélvédő vizes lesz; és a tolatást megkönnyítő hátsó távolságérzékelő szenzorok.

lycjr8m7zjixcl0ut1wo

Takarékos motorok

A családok pénztárcáját kevésbé terhelik meg az üzemanyag-takarékos benzin- és dízelmotorok, amelyek mind megfelelnek a legújabb és legszigorúbb Euro 6 károsanyag-kibocsátási előírásoknak.

Az új C-MAX Sport vásárlói megrendelhetik a Ford kompakt méretű, mégis erős 1,0 literes benzinmotorját, amelynek CO2-kibocsátását és üzemanyag-fogyasztását tovább csökkenti a háromhengeres erőforrásokban elsőként alkalmazott hengerlekapcsolási technológia.

Ez a megoldás automatikusan leállítja az egyik henger üzemanyag-ellátást és szelepmozgatását, amikor a motor nem teljes terheléssel üzemel (például amikor az autó egyenletes sebességgel halad), tovább csökkentve ezzel az egyébként is alacsony üzemanyag-fogyasztást. A rendszer 14 ezredmásodperc alatt, vagyis az emberi pislogásnál hússzor gyorsabban képes lekapcsolni vagy visszakapcsolni egy hengert – anélkül, hogy ez érződne a motor teljesítményében vagy kifinomult működésében.

A 100 lóerős 1.0 EcoBoost üzemanyag-fogyasztása 5,6 l/100 km, CO2-kibocsátása pedig 127 g/km*, míg a 125 lóerős változat esetében ugyanezek az adatok 5,7 l/100 km és 129 g/km. Az emissziót részecskeszűrő technológia is mérsékli, és mindkét motorváltozathoz hatfokozatú manuális sebességváltó csatlakozik.

Az autó kínálatában a Ford 1,5 literes, 150 lóerős EcoBoost benzinmotorja is szerepel, amihez hatfokozatú manuális vagy hatfokozatú automata sebességváltó rendelhető. A hajtáslánc legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 6,1 l/100 km, CO2-kibocsátása pedig 139 g/km. A 180 lóerős motorból és hatfokozatú automata sebességváltóból összeállított verzió üzemanyag-fogyasztása 6,5 l/100 km, és a CO2-kibocsátása 149 g/km.

A dízelek közt megtalálható az 1,5 literes TDCi erőforrás 95 és 120 lóerős változata, egyaránt 4,7 l/100 km üzemanyag-fogyasztással és 125 g/km CO2-kibocsátással, valamint egy új szelektív emisszió-utánkezelő katalizátorral, ami hatásosan csökkenti a NOX-kibocsátást.

A Ford 2,0 literes TDCi egységének 150 lóerős kivitele 5,2 l/100 km üzemanyag-fogyasztással és 138 g/km CO2-kibocsátással működik; a blokk 170 lóerős változatának üzemanyag-fogyasztása 5,1 l/100 km, CO2-kibocsátása pedig 136 g/km. A négy dízelmotorhoz egyaránt párosítható hatfokozatú manuális vagy hatfokozatú automata sebességváltó.

Az új C-MAX Sport már megrendelhető a márkakereskedésekben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: