DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Világszínvonal Magyarországról: az új Mercedes-Benz A-osztály

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár legújabb csillagaként érkező új Mercedes-Benz A-osztály éppen olyan fiatalos és dinamikus, mint elődei, ám soha nem volt még ennyire komfortos.

A modell újradefiniálja a kompakt szegmensben a modern luxus fogalmát és forradalmasítja a belső formatervet. Technológiai fronton az új A-osztály nem csupán az MBUX (Mercedes-Benz User Experience, azaz Mercedes-Benz felhasználói élmény) koncepciójával vezető, hiszen számos, eddig csak a luxuskategóriájú modellekre jellemző funkciót is kínál. Az A-osztály elsőként biztosít részben autonóm vezetést bizonyos közlekedési helyzetekben, opcionálisan pedig a MULTIBEAM LED fényszórók is elérhetők. Az A-osztály mindemellett újonnan fejlesztett, rendkívül hatékony benzin- és dízelmotorokat kapott. A Világszínvonal Magyarországról üzenetet méltán hirdető, sportos megjelenésű új A-osztály márciustól lesz rendelhető, a piaci bevezetés pedig tavasszal indul.

„Az A-osztály negyedik generációjával újradefiniáltuk a modern luxust a kompakt kategóriában, és a kompromisszumok nélküli dinamikus formatervet intuitív kezelhetőséggel kombináltuk” - nyilatkozta a Mercedes-Benz Cars részleg értékesítéséért felelő Britta Seeger, a Daimler AG vezetőségének tagja. „Az MBUX elnevezésű új koncepcióval a felhasználói élmény minden eddiginél magasabb szintre emelése a célunk”– tette hozzá.

mercedes-a-osztaly-3



„A fejlesztés során a felhasználók mindennapjait megkönnyítő legmodernebb technológiákat helyeztük a középpontba. Az új A-osztály ezáltal válik vezetőinek emocionális és egyben intelligens kísérőjévé is” – mondta Olla Källenius, a Daimler AG vezetőségének tagja, aki a konszern kutatásaiért és a Mercedes-Benz Cars fejlesztéseiért felel. „Kiváló példa erre az MBUX, amely az intuitív, természetes kezelhetőséget intelligens és tanulásra képes szoftverrel kombinálja.”

„Az új A-osztály az ‘érzéki letisztultság’ elnevezésű dizájnfilozófiánk következő állomásának megtestesítője, amely egyúttal új formai irányzatot is bevezet” – mondta Gorden Wagener, a Daimler AG formatervezési igazgatója. „A letisztult formaelemek és az érzéki felületek high-tech érzetet keltenek. Az alapforma és a test a törések és a vonalak minimalizálásával válik hangsúlyossá. Az utastér szintén a modern luxus jegyében készült, amit a kategóriában eddig nem látott szintre emeltünk, miközben az intelligens technológiák is érvényesülnek” – mondta Gorden Wagener.

Külső formaterv: bátorság a letisztultsághoz

A Mercedes-Benz A-osztály új interpretációjához a kompakt, two Box, (‘két részre osztott’) koncepció vezetett, amelyek optimalizált méreteket és arányokat biztosítanak.

Az új A-osztály külső megjelenésében a sportosság, a dinamika és az érzelem dominál. A mélyre húzott motorháztető, valamint a krómelemekkel és egyedi nappali menetfénnyel ellátott LED főfényszórók elölnézetből progresszív, határozott kiállást eredményeznek. A markáns csillag a gyémántoptikájú, ezüst központi lamellával díszített hűtőrács lefelé szétnyíló sziluettjével együtt szintén a gépjármű sportos megjelenését fokozza.

A megnövelt tengelytávolság és az átdolgozott oldalsó karaktervonal által az autó optikailag hosszabbnak tűnik. Az új A-osztály motorháztetője az elődmodelléhez képest előrefelé jobban lejt, kihangsúlyozva a dinamikus, meredek frontrészt. A 16-19 colos kerekeket körbeölelő, megnövelt méretű kerékjárati ívek tovább fokozzák az új A-osztály sportosságát. A hátsó traktus optikailag szintén szélesebb hatást kelt, amiben fontos szerepük van a széles vállaknak, valamint a moduláris felépítésű, kétrészes hátsó lökhárítónak. A keskeny, két részre osztott hátsó lámpatestek hátulnézetből is egyediek.

Mindössze 0,25-ös cw-értékével (légellenállási együtthatójával) és 2,19 négyzetméteres homlokfelületével (A) az új A-osztály aerodinamikai fronton is a kategória éllovasa. A kompakt szegmensben elsőként az A-osztály kínálja opcionálisan a kétrészes AIRPANEL-t. A hűtőrács mögött elhelyezkedő zsalurendszer a hűtési teljesítményigény függvényében nyitja ki az állítható lamellákat. A rendszámtábla alatt egy második zsalurendszer helyezkedik el, amely tovább fokozza a rendszer teljesítményét.

mercedes-a-osztaly-2

Utastér: forradalmasított belső koncepció

Az új A-osztály utastere az avantgárd és modern jelzőknek ad új értelmet. A Mercedes-Benz forradalmasította és újszerű térérzetet alkotott a kompakt modelleknek. Az egyedülálló térkihasználás elsősorban az avantgárd módon kialakított műszerfalon jelentkezik: a tervezők első ízben itt hagyták el a műszercsoport szokványosnak tekinthető felső ívét, amelynek köszönhetően a műszerfal szárnyat idéző alapformáját nem töri meg semmi a két első ajtó között. A szélesvásznú szabadon álló cockpit-képernyő. Az összhatást a sportos, turbinaoptikájú szellőzőrostélyok fokozzák.

A műszerfal két, egy nagyobb és egy kisebb vízszintes fő egységre oszlik, amelyeket optikailag egy ‘árokszerű’ ív választ el egymástól. Az ebben elhelyezett Ambiente megvilágítás még jobban elkülöníti egymástól a két egységet. Az új modell esetében az eddigi választék több mint ötszöröséből, akár 64 szín közül lehet választani. Ám nem csupán a színspektrum szélesebb: a különböző színekből a tervezők 10-féle színvilágot komponáltak, így hangulatos színváltások és avantgárd összhatás teszi különlegessé a modellt. A teljesen szabadon elhelyezkedő, minden változatban digitális cockpit három konfigurációban választható: két 7 colos (17,78 centiméteres képátlójú) képernyővel, egy 7 colos és egy 10,25 colos (26 centiméter) kijelzővel, vagy akár két 10,25 colos képernyővel.

MBUX – Mercedes-Benz felhasználói élmény: egyedülálló kezelhetőség

Az új A-osztály a Mercedes-Benz modellek között elsőként kapta meg a vadonatúj, MBUX koncepciójú multimédiás rendszert, amely új korszakot nyit a Mercedes me Connectivity kapcsolódások terén. A rendszer jellegzetessége a mesterséges intelligenciát használó tanulóképesség. Az MBUX a felhasználó igényeinek megfelelően személyre szabható, ezáltal emocionális kapcsolatot létesít a gépjármű, a járművezető, valamint az utasok között.

Az MBUX élményt a felszereltség függvényében a nagyfelbontású, érintőképernyős Média Kijelző, az úgynevezett Augmented-Reality technológiájú navigációs megjelenítés, valamint a “Hey Mercedes” hívószóval aktiválódó beszédvezérlés funkcióval felvértezett cockpit-rendszer fokozza. Az érintőképernyő az MBUX esetében a teljes érintésen alapuló koncepció részegysége, amely az érintőképernyőn kívül a középkonzolon lévő Touchpad érintőpadot és a kormánykerék érintésérzékeny gombjait is magába foglalja. Az MBUX az autós felhasználói élményt forradalmasítja. A rendszer új szintre emeli a kezelhetőségi komfortot a lenyűgöző kivitelezéssel és 3D-s grafikákkal. Az új MBUX multimédiás generáció új és javított Mercedes me connect szolgáltatásokat tartalmaz. A Car-to-X (gépjármű és gépjármű közötti) kommunikáción alapuló navigáció és a jármű-helymeghatározás, segítséget nyújt például a leparkolt autó megtalálásában, vagy üzenetet küld, ha az autónak nekimentek, vagy elvontatták.

A Mercedes me appgyűjtemény felhasználóbarát módon egy ikon formájában is elhelyezhető a képernyőn, így a főfunkciókhoz hasonlóan a főképernyőről is elérhető az összes alkalmazás. Az MBUX az online frissítésnek köszönhetően számos hasznos információt is megjelenít, így például az éppen aktuális üzemanyagárakat, vagy akár azt is, hogy a közeli parkolóházban van-e szabad hely.

mercedes-a-osztaly-1

Helykínálat és ülések: felnőttesebb kialakítás

Az új A-osztály váll-, könyök- és fejtere tágasabb, a hátsó tér szintén nagyobb és a be-és kiszállás is immár kényelmesebb. A körkörös kilátás lényegesen javult, amely mindamellett, hogy nagyobb biztonságot nyújt, a térérzetet is javítja. Az oszlopok (A, C) által kitakart terület 10 százalékkal csökkent.

A tervezők a csomagteret 29 literrel, 370 literesre növelték. A két részre osztott hátsó lámpatesteknek köszönhetően a nyílás 20 centiméterrel lett szélesebb, miközben a csomagtérpadló 11,5 centiméterrel hosszabb. A hátsó üléstámlák szöge a Csomagtér rendező csomag megrendelése esetén meredekebbre állítható, ahová akár nagyobb dobozok is elhelyezhetők. Az utastérben kialakított tárolóhelyek szintén az utasok kényelmét szolgálják: a váltókar előtti tároló például a korábbinál jóval nagyobb. A felszereltségi kiviteleknél újdonság a középkonzolban elhelyezett pohártartó.

Az üléskomfort egyaránt a magasabb kategóriák kényelmét idézi: az ülésfűtés mellett a modellsorozatban első ízben jelent meg az ülésszellőztetés és a masszázsfunkcióval is kiegészíthető multikontúr üléscsomag. Az A-osztályhoz három különböző első ülés választható: az alapmodell szériaülései mellett komfortülés, valamint a felszereltségi kivitelekkel kombinálható sportos integrál-ülés.

A felszereltségi kivitelekhez szériában járó üléskomfort csomag az egyedi ülésdizájn mellett állítható magasságú első utasoldali ülést, illetve állítható magasságú és dőlésű első ülőlapokat tartalmaz. Az ülésszellőztetés mind az ülőlapokat, mind pedig a háttámlákat szellőzteti, a perforált huzaton keresztül beszívott levegő pedig hátul, lefelé távozik az első ülésekből. A multikontúr üléscsomagban az oldalpárnák és a gerinctámasz is állíthatók. A masszázsfunkció a levegőkamrák mozgatásával használható.

Zajkomfort: az erő nyugalomban pihen

Az új A-osztálynál a prémiumérzet fokozása érdekében fontos fejlesztési szempont volt a javított zajkomfort és a vibrációmentesség. Ennek elérésében a hatékony zajcsillapítás és a kiváló aerodinamikai tulajdonságok mellett meghatározó szerepe van a karosszéria kialakításának is. Az A-osztály egyedülálló merevségét többek között a karosszéria, a futómű és a hajtáslánc kapcsolódási pontjainak alapos megerősítésével érték el a szakemberek. Az utastér zajkomfortja magasabb, szélzaja pedig lényegesen csökkent az elődmodelléhez képest. 

Intelligent Drive: debütálnak az S-osztály funkciói

Az új A-osztály a legújabb vezetői asszisztens rendszereket kapta meg, amelyek az aktív biztonságot eddig nem látott szintre emelik a szegmensben. Egyes funkciók egyenesen az S-osztályból érkeztek. Az A-osztályban első ízben érhető el a különböző forgalmi helyzetek esetén használható részben autonóm vezetés, amelyet a jármű környezetének lehető legpontosabb feltérképezése tesz lehetővé: a javított kamera- és radarrendszerek már 500 méteres hatótávolságban is működnek. Mindezeken felül az A-osztály térkép- és navigációs adatokat is használ az asszisztens funkciókhoz. Így például a Vezetői Segédrendszerek Csomag részét képező DISTRONIC aktív követésitávolság-tartó asszisztens a járművezető kényelmét szolgálva az útvonalat is figyeli. További újdonság a modellben az Aktív vészmegállás asszisztens és az intuitív Aktív sávváltás asszisztens is.

Az új A-osztálynál a szériafelszereltség része a kibővített Aktív fékasszisztens. A rendszer hatékony támogatást nyújt, amennyiben egy ráfutásos baleset veszélyét észleli és felismeri a gépjármű útját keresztező gyalogosokat és kerékpárosokat is. A PRE-SAFE® PLUS a mögöttes forgalom ráfutásos ütközés veszélyét csökkenti: amennyiben a rendszer azt észleli, hogy hátulról belénk jönnek, a gépjárművet megfékezi a baleset mérséklése érdekében.

mercedes-a-osztaly-6

Az új A-osztály a Mercedes-Benz első modellje, amelynek biztonsági rendszerét a gyártó vadonatúj járműbiztonsági technológiai központjában (TFS) fejlesztették. Az autó strukturális kialakításakor a korábbi, valós balesetekből összegyűjtött tapasztalatokat is felhasználták a tervezők. A biztonságot tekintve a karosszéria lelke az ütközés irányától függetlenül rendkívül stabil utascella, amelyet nagyszilárdságú acél felhasználásával alakítottak ki.

Az első üléseknél a szériafelszereltség részét képezik a hárompontos biztonsági övek, az övfeszítők és az överő-határolók. Az opcionálisan elérhető PRE-SAFE® rendszerrel kombinálva a vezető és az első utas oldalán reverzibilis övfeszítők találhatók. A hátsó sorban a külső ülések szintén hárompontos biztonsági övekkel, övfeszítőkkel és överő-határolókkal felszereltek. Az új A-osztályhoz szériában járnak a frontlégzsákok, az első oldallégzsákok, a függönylégzsákok, valamint a vezető oldali térdlégzsák is. A függönylégzsákok számos konkurens modellel ellentétben az A-oszlopokat is lefedik a nagyobb biztonság érdekében. Opcionálisan hátsó oldallégzsákok is elérhetők.

MULTIBEAM LED fényszórók: optimális látás minden körülmények között

A MULTIBEAM LED fényszóró újabb példa arra, amikor a luxusautókra jellemző extrákat a kompakt szegmensbe ültetik át. A MULTIBEAM LED fényszórók a menetfényt gyors és precíz elektronikus vezérléssel az adott közlekedési helyzethez igazítják. Mindkét fényszóró 84 különálló és külön-külön szabályozható LED-del rendelkezik. A LED-fényszórók természetes fényhez hasonló színhőmérséklete kíméli a szemet és segíti a koncentrációt. A MULTIBEAM LED fényszórókon kívül  LED High Performance fényszórók is elérhetők. Az új A-osztályhoz szériában halogén fényszórók járnak, integrált LED-es nappali menetfényekkel kiegészítve.

Új, hatékony benzin- és dízelmotorok

A piaci induláskor, illetve kevéssel azt követően az A-osztály a következő három hajtáslánccal lesz elérhető:

•A 200 (120 kW/163 lóerő, 250 Nm); 7G-DCT duplakuplungos automataváltóval (vegyes üzemanyagfogyasztás 5,1 l/100 km, vegyes CO2-kibocsátás 120 g/km) A 250 (165 kW/224 lóerő, 350 Nm); 7G-DCT duplakuplungos automataváltóval (vegyes üzemanyagfogyasztás 6,0 l/100 km, vegyes CO2-kibocsátás 141 g/km)

•A 180 d (85 kW/115 lóerő, 260 Nm); 7G-DCT duplakuplungos automataváltóval (vegyes üzemanyagfogyasztás 4,1 l/100 km, vegyes CO2-kibocsátás 108 g/km)

Az A-osztályban új motorok debütálnak: a piaci induláskor két négyhengeres, turbófeltöltéses benzinmotor érhető el. Az M 282 kódjelű, akár 163 lóerős (120 kW) 1,4 literes motor innovációi közé tartozik többek között a hengerlekapcsolás (először csak a 7G-DCT duplakuplungos automataváltóval kombinálva), valamint a delta-formájú hengerfej. A második új benzinmotor az M 260 kódjelű kétliteres egység 224 lóerős (165 kW) csúcsteljesítménnyel és 350 Nm-rel. Ebben újdonság az úgynevezett CAMTRONIC rendszer a szívó oldali vezérműtengelynél. Mindkét benzines erőforráshoz szériában jár a részecskeszűrő.

A modell újdonsága az OM 608 kódjelű 1,5 literes 4-hengeres dízelmotor, akár 115 lóerős (85 kW) teljesítménnyel és 260 Nm-rel. Az erőforrás ismertetőjegyei közé tartozik például a motorközeli kipufogógáz-tisztító berendezés AdBlue® technológiával, valamint az optimalizált reakcióidejű, vízhűtéses turbófeltöltő. A kínálatban rövidesen további új erőforrások is elérhetők lesznek. Szériában az A-osztály egy 43 literes üzemanyagtartályt kap, opcionálisan azonban pedig 51 literes tank is elérhető.

Az új A-osztály kínálata nem lenne teljes a 4MATIC névre keresztelt, folyamatosan változó nyomatékelosztásra képes összkerékhajtás nélkül. A sportosra hangolt, továbbfejlesztett négykerékhajtás még több élményt és fokozott hatékonyságot biztosít. A DYNAMIC SELECT kapcsoló üzemmódjai a 4MATIC rendszert segítik. Fő komponensei közé tartozik többek között a duplakuplungos automataváltóba integrált erőátvitel a hátsó tengely irányába, valamint az integrált többtárcsás tengelykapcsolóval ellátott hátsó differenciálmű, amely vezérlése nem elektrohidraulikus, hanem elektromechanikus úton történik.

mercedes-a-osztaly-5

Futómű: agilis és komfortos

A motorváltozat, illetve a konfiguráció függvényében az A-osztály különböző futóművekkel érhető el. Szériában 16 colos kerekek járnak a modellhez. A DYNAMIC SELECT is az alapfelszereltség része, amely az opcionálisan választható aktív lengéscsillapítással kombinálva egyedülálló vezetési élményt biztosít.

Az első futómű az összes eddigi A-osztályhoz hasonlóan McPherson kialakítású. A hátsó tengelynél az erősebb modellek, mint például az A 250, valamint az összes 4MATIC változat egy összetett négylengőkaros hátsó futóművel van felszerelve. A hátsó futóművek egy különálló bölcsőhöz rögzülnek, a karosszéria és a bölcső között pedig egy gumiágy fekszik, csökkentve az utastérbe jutó vibrációkat, valamint a futóműzajokat. Összességében a futóművek alumíniumtartalma a kategóriában minden konkurens modellénél magasabb. A belépő modellek – az A 200 és az A 180 d – csatolt lengőkaros hátsó futóművet kapnak.

Az új A-osztály szériában komfortfutóművel, acélrugókkal, valamint DYNAMIC SELECT rendszerrel felszerelt. A 15 mm-rel süllyesztett komfortfutómű egyedi hangolású rugóinak és lengéscsillapítóinak köszönhetően sportosabb viselkedést biztosít, miközben az opcionális aktív, állítható lengéscsillapítás lehetővé teszi a járművezető számára, hogy saját maga válassza ki a preferált karaktert.

Az új Mercedes-Benz A-osztály modellek műszaki adatainak áttekintése a piaci bevezetés időpontjában:

  A 200 A 250 A 180 d
Váltómű 7G-DCT 7G-DCT 7G-DCT
Teljesítmény (kW/lóerő) 120/163 165/224 85/116
1/perc fordulatszámnál 5.500 5.500 4.000
Max. forgatónyomaték (Nm) 250 350 260
1/perc fordulatszámnál 1.620 1.800 1.750-2.500
Vegyes üzemanyagfogyasztás (l/100 km) 5,1 6 4,1
Vegyes CO2-kibocsátás (g/km) 120 141 108
Gyorsulás      
0-100 km/h (s) 8 6,2 10,5
Végsebesség (km/h) 225 250 202
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4.419/1.796/1.440 4.419/1.796/1.445 4.419/1.796/1.440

 

A-osztály három kontinens öt gyárából – többek között Kecskemétről

A kompakt modellcsalád nemzetközi termelési központjaként a kompakt autógyártási hálózaton belül a kecskeméti magyar gyár termelését, a pekingi Benz Automotive Co.-t (BBAC), valamint a gyártási partner finn Valmet Automotive tevékenységét Rastatt irányítja. A harmadik generációs kompakt autókból (A-, B-osztály, CLA, CLA Shooting Brake és GLA) körülbelül hárommillió készült 2011 óta.

Az új Mercedes-Benz kompakt autócsalád gyártása öt termelési egységben, három kontinensen indul 2018-ban. A rastatti gyárat követően megkezdődik az összeszerelés Magyarországon, Finnországban és Kínában is. A mexikói Aguascalientes-ben új gyár csatlakozik be a termelési hálózatba. 2017-ben új képzési központ nyílt meg Rastattban, ahol a kompaktautó-gyárak alkalmazottainak képzése zajlik majd.

Termelési hálózat: csoportosítás termék-architektúra szerint

A rugalmasság és a hatékonyság érdekében a Mercedes-Benz globális termelési hálózata több mint 30 helyszínen, világszerte mintegy 78.000 alkalmazottal végzi a járművek gyártását. A hálózat felosztása termék-architektúrák szerint történik: elsőkerékhajtású (kompakt járművek) és hátsókerékhajtású, valamint SUV és sportautó platformok szerint. Minden egyes architektúra termelési hálózatának középpontjában egy vezető gyár áll, amely kompetenciaközpontként szolgál az új modell gyártásának beindításához, a szerszámok biztosításához és a minőségbiztosításhoz. Az erőforrásokat, így a motorokat, váltókat, tengelyeket, alkatrészeket különálló termelési hálózatban gyártják. A mindennapi munka középpontjában a modern gyártási folyamatok következetes továbbfejlesztése és alkalmazása áll, a jövő kimagasló technológiájú járműveinek hatékony, rugalmas és környezetbarát megalkotása érdekében, a Mercedes-Benz által képviselt lehető legmagasabb minőség mellett. A Mercedes-Benz minőség iránti elköteleződése a világ összes piacán megegyezik.

Elektromobilitás: a gyártóüzemek készen állnak

A Mercedes-Benz Cars termelési hálózata világszerte felkészült az elektromos mobilitásra. A jövő elektromos modelljei az EQ termék- és technológiai márka alatt négy kontinens meglévő Mercedes-Benz gyárában készülnek majd sorozatgyártásban. Ezen felül a Daimler több mint egymilliárd eurót fektet be globális akkumulátor-előállításba a Kamenzben és Saxony-ban található gyárában, továbbá Stuttgart-Untertürkheimben, Pekingben és Tuscaloosában, Alabamában. A járműgyártáshoz hasonlóan az akkumulátorok előállítási hálózata is rugalmasan és hatékonyan képes reagálni a piaci keresletnek megfelelően. A helyi akkumulátor-gyártás a Mercedes-Benz Cars elektromos tervének egyik fontos sikertényezője és kulcsfontosságú a világszerte tapasztalt nagy kereslet rugalmas és hatékony kiszolgálásában.

Rastatt, mint vezérgyár: felkészült a jövőre

A németországi Rastattban található gyár a kompakt termelési hálózat vezetőjeként a globális terméktervezésen és projektirányításon (szerszámstratégia, termékminőség) át a globális minőség biztosításáig, valamint az ellátási lánc megalkotásáig a vezérlésért felel. A német központ támogatásával valósul meg más gyárak termelésének hatékony indítása és itt történik alkalmazottak képzése is. A rastatti gyár teljes kapacitáson dolgozik, emiatt kiegészítő kapacitásra is szüksége van. Kétéves projekt keretében a jelenlegi GLA-t ezért a sindelfingeni Mercedes-Benz gyár is gyártja 2018 első negyedévétől kezdve a jelenlegi generáció életciklusának végéig.

A rastatti Mercedes-Benz gyár 2017-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Elsőként az E-osztály akkori változatai gördültek ki a gyárkapun, 1997-től pedig Rastatt ad otthont a kompakt kategória gyártásának. Rastattban gyártják jelenleg az A- és B-osztályt, valamint a kompakt GLA SUV-ot. Az új A-osztály az első a negyedik generációs kompakt modellek sorában, és 2018-ban leváltja a Rastattban már 2012 óta gyártott jelenlegi modellt.

Kecskemét: az első Németországon kívüli európai gyár

A Kecskeméten 2012 márciusában megnyitott gyár az első Németországon kívüli európai Mercedes-Benz személyautógyár. Az ötszázezredik itt gyártott jármű 2016 februárjában gördült le a gyártósorról. A nem kizárólag Kecskeméten gyártott B-osztály mellett az összes CLA és CLA Shooting Brake itt készül a világ minden országa számára. 2018-ban az új A-osztály is csatlakozik a magyar helyszín gyártási termékpalettájához.

mercedes-a-osztaly-4

Uusikaupunki: A-osztály Finnországból

2013 óta az A-osztály kiegészítő példányait a Mercedes-Benz megbízásából a Valmet Automotive finn gyártásszolgáltató készítette. Az elsőkerékhajtású A-osztály rugalmasan készül egy gyártósoron a közepes méretű GLC SUV-val Uusikaupunkiban. Az új A-osztály a korábbi generáció helyett készül itt.

Aguascalientes: új üzem Mexikóban

A COMPAS (Cooperation Manufacturing Plant Aguascalientes) joint-venture gyártóüzem a közép-mexikói Aguascalientesben a jövőben tovább bővíti a Mercedes-Benz Cars termelési hálózatát. A COMPAS a Renault-Nissan szövetséggel közös projekt, ahol 2017-ben indult az első Infiniti járművek termelése, az első új generációs kompakt Mercedes-Benz autócsalád gyártása pedig 2018-ban kezdődik.

Peking: GLA Kínából és Kínának

A Beijing Benz Automotive Co., Ltd (BBAC) a Daimler és kínai partnere, a BAIC Motor közös vállalata. Hátsó- és elsőkerékhajtású Mercedes-Benz modellek, valamint erőforrások készülnek itt. A GLA gyártása 2015 tavaszától folyik itt, de itt állítják elő az E-osztályt, C-osztályt és GLC modelleket is. A paletta 2018-ban egy új kompakt családi autóval bővül.

Digitalizáció: modern termelés Industry 4.0-val

Az új kompakt autók termelése a legfrissebb gyártási eljárások alapján történik, a digitalizáció vezényletével. A Mercedes-Benz globális termelési hálózatának gyárai szoros összeköttetésben állnak egymással, az „Integra” program segítségével. A rastatti gyár például hozzáférhet a globális termelési hálózat összes többi gyárának adataihoz, és – szükség esetén – távolról beavatkozhat rendszerek és robotok működésébe, frissíthet programokat és tesztelheti működésüket. Ennek köszönhetően kevesebb a rendszerleállás és lehetővé válik a gyárak egyidőben és azonos mértékben történő fejlődése.

Hely- és időmegtakarítás: teljesen automatikus ellátási lánc

A számtalan doboz, raklap és tartóedény mozgatásában úgynevezett „vezető nélküli szállító járművek” segédkeznek az új kompakt autók gyártásánál a rastatti és kecskeméti gyárakban. Ezek a vezető nélküli járművek a gyártósor melletti munkaerőt a logisztikai központ által meghatározott alkatrészekkel látják el a megfelelő időben, mennyiségben és helyen. Az alkatrészek ügyes mozgatása rengeteg helyet szabadít fel a gyártósornál, még ergonomikusabb összeszerelési sort, sokkal kisebb villástargonca-forgalmat és zajszintet eredményezve. További előny a gyártási idő csökkentése, vagyis a termelési kapacitás növelése a gyártósoron.

Tablet végzi a szélvédőre vetített kijelző (HUD) kalibrálását

Az új A-osztály opciós listáján megtalálható a szélvédőre vetített kijelző (HUD). A HUD, azaz head-up display képét kalibrálni kell a beépítés előtt, úgy, hogy az közvetlenül a vezető látóterében helyezkedjen el. Az új A-osztály esetében ez vadonatúj és különösen egyszerű folyamat alapján történik. A kalibrálás a gyártósor kiválasztott állomásain zajlik. A kormány mögött helyet foglal egy munkás, aki kétkamerás tablettel dolgozik. Az egyik kamera a tablet helyzetét kalibrálja a műszerfalhoz képest, majd nyilakkal jelzi a megfelelő elhelyezést. Ha ez megtörtént, a második kamera automatikusan képet készít, és elemzi azt. Ezt követően a kalibrációs adatokat a rendszer vezeték nélküli csatlakozással közvetlenül a HUD vezérlőegységének küldi át, a rendszer pedig ennek megfelelően állítja be a képet. A második kamera ezután ellenőrzi a kivetített kép helyzetét és formáját, majd szükség esetén finomhangolja azt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: