DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

A Lexus megmutatja a jövő crossoverét

A világ vezető prémium környezetbarát hibrid gyártója, a Lexus vadonatúj crossover zászlóshajót alkotott. Az Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon (közismertebb nevén Detroiti Autószalon) bemutatott Lexus LF-1 Limitless tanulmányautó bepillantást enged a talán nem is olyan távoli jövő lenyűgöző SUV-jainak világába.

Ahogy az izzó vas kifinomult japán kardpengévé alakul a kovács pörölycsapásai alatt, úgy formázzák meg a Lexus LF-1 Limitless tanulmányautó vonalai a márka jövőbeli luxus crossover zászlóshajójának lehetséges körvonalait. A tanulmányautóról az alábbi linken lenyűgöző videó is megtekinthető:

 

A világ vezető környezetbarát hibrid prémium gyártójaként ismert Lexus két évtizeddel ezelőtt teremtette meg a luxus crossoverek szegmensét, amikor Detroitban bemutatta az RX 300 modellt. Bár az autónak azóta közel 50 vetélytársa is megjelent a piacon, az RX továbbra is a világ legkeresettebb luxus crossovere maradt. (Hazánkban ez a 97%-ban hibrid modelleket értékesítő Lexus második legnépszerűbb modellje, ennél több csak a múlt év végén megújult, eggyel kisebb méretű NX crossoverből talál gazdára.)

Lexus_LF_1_Limitless_1



A Lexus LF-1 Limitless megjelenésével ugyanakkor megszületett a luxusautó egy új fajtája: a crossover zászlóshajó. A nagy teljesítményt hibátlan fényűzéssel ötvöző Lexus LF-1 Limitless a technológia, az innováció és a legfrissebb Lexus-dizájnmegoldások valóságos tárháza.

Limitless, vagyis határtalan – és ez a tanulmány valóban határtalan lehetőségeket kínál vásárlóink sokféle életstílusának tökéletes kiszolgálására. Ehhez hasonlóan a hajtásláncok terén is határtalanok a lehetőségek, hiszen az LF-1 ugyanúgy működhet üzemanyagcellával, hibrid és plug-in hibrid rendszerrel, benzinmotorral, sőt akár tisztán elektromos hajtással is. 2025 körül már minden egyes Lexus modellhez rendelhető lesz elektromos hajtás, vagy legalábbis elektromos hajtással kiegészített opció. Az LF-1 innovatív szellemiségét a kaliforniai CALTY Dizájn Kutatóintézet öntötte formába. Az autó letisztultan elegáns dizájnját egy megolvasztott japán kard, a katana vonalai ihlették. Ez a fajta dizájn érzékletesen adja vissza olvadt fém organikus körvonalait, amit a kardpenge határozott körvonalai határolnak. A sima, már-már cseppfolyós felület szinte észrevétlenül vált át a tömör, vésett formákba, meghatározva az LF-1 Limitless egyszerre lágy és agresszív dizájnját.

Lexus_LF_1_Limitless_5

“Így képzeltük el egy egészen újszerű zászlóshajó megjelenését, ami napjaink csúcslimuzinjainak teljesítményét és luxusát megőrizve kínálja egy crossover minden értékét.” – avat be Kevin Hunter, a CALTY Dizájn Kutatóintézet elnöke. “Az LF-1 Limitless tanulmány képzeletgazdag technológiát hordoz, ami a vezető és az utasok élményének gazdagításával teremt erőteljes érzelmi kötődést ember és gép között.”

Mindez a helyes arányokkal kezdődik. A Lexus LF-1 Limitless hibátlan arányai atlétikus oldalnézetet teremtenek, így a jármű nem kombinak, sokkal inkább klasszikus grand touringnak tűnik. A kabin mélyen ül a négykerékhajtású padlólemezen, és az erősen domborított sárvédők alatt agresszív, 22 colos kerekek láthatók, hatásosan hangsúlyozva az LF-1 erőteljes kiállását. Az alacsony tetővonal és az emelt hasmagasság még egyértelműbbé teszi, hogy ez a crossover zászlóshajó egyszerre erős és praktikus. Az összes Lexus-modellhez hasonlóan az LF-1 esetében is a dizájn központi elemének számít az orsó formájú hűtőrács, amit a tanulmány készítői most továbbgondoltak, és úgy alakítottak ki, mintha az autó hátulján látható orsó forma nyúlna előre az autó elejére. Maga a hűtőrács erősen háromdimenziós hatást kelt, és a CALTY által kifejlesztett színekben pompázik. A szemlélőnek úgy tűnhet, mintha a középen elhelyezett emblémából mágneses hullámok áradnának, fémport rendezve izgalmas formákba. Nincs krómozás, helyette LED-ek világítanak a hűtőrács körül, üdvözlő fényként ragyogva fel, amikor a tulajdonos az autóhoz lép.

“Az RX-hez hasonló Lexus-modellek révén a luxus SUV-kategória világszerte népszerűvé vált. Ez az új crossover-tanulmány egy olyan jövőt villant fel, amelyben az autók menetdinamikájához és sokoldalúságához sokkal izgalmasabb, érzelemdúsabb dizájn társul, amivel reményeink szerint messze túlszárnyalhatjuk a jelenlegi elvárásokat.” - magyarázza Yoshihiro Sawa, a Lexus International elnöke.

Lexus_LF_1_Limitless_14

Oldalnézetből jól látható, hogy az LF-1 karaktervonala egyetlen lendülettel áramlik végig az autó orrától a végéig, a motorházból kiemelkedő első sárvédőtől kezdve a D-oszlop tövéig. Ez a vonal erős kontrasztot alkot az alatta húzódó bonyolult felülettel, ahol a széles és erőteljes első sárvédő szinte egybefolyik a sima, mélyen homorított első ajtóval. Innen kezdve a karosszéria lassan újra kiszélesedik, egészen a hátsó kerékjáratig, amitől az LF-1 ugyanolyan kólásüveg-formát kap, mint a klasszikus izomautók. Az osztott hátsó tetőlégterelő szinte mágnesként vonzza a tekintetet, bár az autó hátsó részének szinte minden centiméterén akad egy-egy érdekes ív vagy részletmegoldás. Az autó sarkait díszítő, gyönyörűen megformált nyílásokat akár kipufogóvégződésnek is nézhetnénk, bár valójában a hátsó kerékjáratokban felgyűlő levegő kivezetésére szolgálnak. A hátsó kerekek fölött kialakított széles vállidomon támaszkodik meg a hosszan elnyúló hátsó lámpatest, amelyek fölött nagyméretű ablakok nyúlnak be a hátsó ülések mögé, remek kilátást kínálva az utasok számára. A CALTY arra törekedett, hogy az autó minden utasa teljes kényelemben utazhasson. Az LF-1 egyik legfontosabb jellemzője az omotenashi, vagyis a hagyományos japán vendégszeretet, így az utastér kifejezetten hívogató és barátságos hangulatú. A cockpitet úgy tervezték meg, hogy a vezető a lehető legjobban összpontosíthasson feladatára, ezért felszámolták a figyelmet elterelő analóg kapcsolókat és gombokat, és mozgásra aktiválódó kezelőszerveket alkalmaztak, sőt a vezető előtti kijelzőt is kifejezetten minimalista stílusúra formálták. Az első utasok sokkal nyitottabb térben ülnek, ahol sokkal kevesebb a kezelőszerv, és a széles műszerfal is alig akadályozza a mozgásukat. Hátul ugyanolyan üléseket találunk, mint elöl; az itt utazókat tágas lábtér kényezteti, és külön kijelzőn kezelhetik a klímaberendezést és a fedélzeti szórakoztató rendszert.

Lexus_LF_1_Limitless_9

A kabin belső fémfelületeit metálfényezés díszíti, ami tökéletes összhangot teremt a külső fényezés rózsaarany-rézbarna árnyalatával, de a melegebb hatás kedvéért selyemfényű lakkréteget kapott. A műszeregység körül és a kormánykeréken egyedi díszítőelemek láthatók, és a kabinban mindenütt fémbetétek teremtenek kontrasztot a sötét Kakaóbab színű bőrkárpitozással és az ülések Fehér Sifon perforált bőrborításával. A kabin hangulatának megformálásában a világítás is fontos szerepet kapott. A START gomb megnyomása után lenyűgöző fényjáték  fut le a belső világítás elemein – mindig attól függően, hogy az autós melyiket választotta ki a többféle vezetési üzemmód közül. Menet közben is szokatlan fényeffektek érvényesülnek, mert a fabetétek apró perforációin keresztül miniatűr LED-ek fénye szűrődik az utastérbe; ezek változtatható színe hatásosan egészíti ki a sokkal direktebb mennyezeti világítást.

Az LF-1 luxushangulatát technológiai megoldások is fokozzák. Az egész a Sofőr üzemmóddal kezdődik, amivel a vezető kézhasználat nélkül kormányozhat, fékezhet, gyorsíthat, kezelheti a világítást és a jelzéseket. A vezetési élmény javítása érdekében a hajtáslánc minden kezelőszerve és az üzemmódok kijelzője a kormánykeréken kapott helyet, hogy az autós mindvégig a forgalomra koncentrálhasson. Ennek eredményeképpen az autó kellemesen, gondtalanul és biztonságosabban vezethető.

Lexus_LF_1_Limitless_8

A hagyományos rendszerekre épülő, de az időtényezővel is kiegészített navigációs rendszer immár négydimenziós. Ez a berendezés előre felméri a vezető és az utasok várható igényeit, így a menetidőbe nemcsak a forgalmi- és útviszonyokat számítja bele, hanem a tervezett utazás során várható megállásokat, például a tankolást, a pihenőket vagy az ebédet is, sőt még akár szállodai szobafoglalást is intézhetünk vele. A navigációs és utazási információk ugyanúgy megjelennek a műszerfali képernyőn, mint a hátsó üléssori kijelzőkön és az utasok vezeték nélkül csatlakoztatott tabletjein és okostelefonjain.

A vezetőülésből könnyen elérhető érintésvezérlésű kezelőszervekkel egyszerűen kezelhető a 4D navigációs rendszer, akárcsak az autó kényelmi és szórakoztató berendezései. A bőrborítású középkonzolba épített érintőpad betűfelismerő funkciót is kínál, így könnyebben vihetők be a különféle adatok. A hátsó üléssor utasai a saját középkonzoluk érintésvezérlésű kapcsolóival állíthatják be a klímát és a szórakoztató rendszereket. Innovatív technológiájával és magával ragadó stílusával a Lexus LF-1 Limitless tanulmányautó jól példázza mindazokat a lehetőségeket, amelyekre a holnap luxusfogyasztói számíthatnak.

Műszaki adatok

Hosszúság

197,4 col

5014 mm

Szélesség

78,2 col

1986 mm

Magasság

63,2 col

1605 mm

Tengelytávolság

117,1 col

2974 mm

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: