DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

200 tűzoltó vett részt vezetéstechnikai tréningen

Évente átlagosan több mint 10.000 alkalommal riasztják a Katasztrófavédelem munkatársait a szélsőséges időjárás okozta káresetekhez. Annak érdekében, hogy még gyorsabbak és hatékonyabbak legyenek a mentések a Groupama Biztosító idén másodszor tette lehetővé a szervezetnek, hogy összesen 200 tűzoltó fejlessze vezetéstechnikai rutinját a Groupama Tanpályán.

Az elmúlt években nemcsak a világ messzi pontjain lett szélsőségesebb az időjárás, hanem hazánkban is egyre jobban érezhetőek a klímaváltozás hatásai: hevesebb lefolyásúvá váltak a viharok, és az ún. szupercella jelenség is egyre gyakoribb. Ez utóbbi jellemzője, hogy hosszabb lefolyású egy átlagos zivatarnál, alatta a szél iránya is többször megváltozik, és gyakori kísérője a jégeső. „Évente több tízezer káresetért felelősek a viharok. Mind az otthonvédelemben, mind a közlekedésben eddig ritkán látott kihívások elé állít mindenkit a szélsőséges időjárás. Ilyenkor a megfelelő előkészületek mellett a legfontosabb, hogy profi, azonnal mozgósítható, tapasztalt szakemberek siethessenek a lakosság segítségére. Éppen ezért társaságunk már 6 éve biztosít vezetéstechnikai tréningeket közhasznú feladatot ellátó szervezetek számára” – mondta el Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője. A felajánlás értelmében öt nap alatt 200 kiemelt tudással rendelkező gépjárművezető tűzoltó vett részt a tréningen.

Groupama_20170922_02



Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő kihangsúlyozta, hogy a 2017. szeptember 21-én ünnepélyes keretek között átadott új, magyar gyártású gépjárműpark tűzoltóautóit alkalmanként 40 tűzoltó tesztelte a Groupama Tanpálya instruktorainak irányítása alatt pénteken. Évente átlagosan 25.000 műszaki mentéssel kapcsolatos jelzés érkezik a műveletirányító ügyeletre. Ebből 10.000 esemény, amely a szélsőséges időjáráshoz köthető. Fontos, hogy a tűzoltók a riasztást követő 2 perc után a lehető leggyorsabban, biztonságosan jussanak el a kárhelyszínre, ezért lényeges, hogy a tanpályán biztosított körülmények között is olyan gyakorlatot szerezzenek, amelyet éles helyzetben jól hasznosíthatnak.

„Rossz látási viszonyok mellett, csúszós utakon, forgalomban, hatalmas járműveket vezetve nagyon nehéz közlekedési viszonyok között kell helyt állniuk a tűzoltóknak, ráadásul riasztáskor minden másodperc számít. A legfontosabb ilyenkor az útviszonyok, a látási viszonyok és az ezeknek megfelelő sebesség összhangja. Problémát jelenthet a többi autós figyelmetlensége, hiszen a tűzoltóautó, amikor megkülönböztető jelzéssel közlekedik, nem azért szirénázik, hogy gyorsan menjen, hanem azért, hogy folyamatosan tudjon haladni. Ezt akadályozzák sokszor a figyelmetlen, rosszul helyezkedő autósok, s rájuk is figyelniük kell a tűzoltóknak, akik nyilván az átlagosnál nagyobb járművel közlekednek. Ezért a tréningek során a gyors reakciót és a pontosan kivitelezett manővereket gyakorolták a résztvevők” – mondta el Kőrös András, a GroupamaTanpálya instruktora.

Groupama_20170922_01

A biztosítótársaság hagyományosan közhasznú feladatokat ellátó szervezeteknek ajánl fel többnapos vezetéstechnikai tréninget, amelynek helyszínét és szakmai hátterét a Hungaroring területén található Groupama Tanpálya biztosította. Korábban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) munkatársai is tesztelhették tudásukat az ország egyik legmodernebb szimulációs körülményeit biztosító helyszínen, hogy biztonságosan tudják ellátni feladataikat a közutakon értünk, mindannyiunkért.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: