DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Sportos Toyota modellek Japánnak

Az FIA Rally Világbajnokságba 17 év után idén visszatérő, rendkívüli motorsport hagyományokkal rendelkező Toyota a legkeményebbek között számon tartott versenysorozaton egy az idén megújult Toyota Yarisra épülő versenygéppel méreti meg magát.

A környezetbarát hibrid modelljei révén hazánkban is hónapról hónapra értékesítési rekordokat döntögető, ám a GT86 és a Yaris GRMN révén a sportautók szerelmeseit  is Toyota japánban új, sportos “GR” modellváltozatokat mutat be.

Toyota_86_GR



A sportos hangulatúra formált “G Sport” kivitelek már eddig is arra szolgáltak, hogy izgalmas alternatívát kínáljanak a sportkocsi-kultúrájáról híres japán piac vásárlóinak. A TMC most alaposan átalakította ezt a modellsorozatot – így született meg a márka kínálatában a GR kategória. A Toyota azt tervezi, hogy a jövőben tovább bővíti majd e kínálatot, és számos teljesítményfokozó alkatrészt is kínál modelljeihez.

A vállalat 2017 márciusában mutatta be Európában a Yaris GRMN változatot, és az így megkezdett sort azzal folytatja, hogy a Japánon kívüli piacokon fokozatosan bevezeti majd a GR-sorozat többi modelljét is.

Toyota_GR_sorozat

GR-sorozat (balról jobbra: Noah GR SPORT, Voxy GR SPORT, Harrier GR SPORT, Mark X GR SPORT, Prius PHV GR SPORT, Vitz GR SPORT, Vitz GR)

Az autók tuningját a TMC-n belül működő vállalat, a GAZOO Racing végzi az “alkossunk még jobb autókat” elv alapján, olyan szakemberekkel, akik az autóversenyek világában, például a Nürburgringi 24 órás futamon és a japán rallybajnokságon gyarapították tudásukat. Ez a szakértelem ugyanúgy megjelenik a kínálat csúcsát jelentő GRMN-modellekben, mint a kínálat közepére sorolt GR-változatokban vagy a belépő szintű GR SPORT kivitelekben. A GRMN vásárlói egy tuningolt motor erejét is élvezhetik, de a sorozatgyártású GR-változatok is élvezetesen testesítik meg a GRMN lényegét. A vezetés élményét sportos hangulattal fűszerező GR SPORT kivitelek még a családi egyterűekhez is megrendelhetők. A kínálatban emellett GR ALKATRÉSZEK is szerepelnek, amelyek segítségével az átlagos kivitelű járművek tulajdonosai is látványosan feldobhatják már meglévő autójuk megjelenését.

Toyota_Aqua_GR_Sport

Szeptember 19-én, a GR-sorozat bevezetésének kezdetén a GR és GR SPORT kivitelek a Vitz modellhez lesznek megrendelhetők, a GR SPORT kivitel pedig a Prius PHV, a Harrier, a Mark X, a Voxy, és a Noah kínálatában jelenik meg a japán piacon. A Toyota vásárlói később már a Vitz GRMN, a 86 GR, az Aqua GR SPORT és a Prius α GR SPORT változatokat is megrendelhetik. A Vitz GRMN a tervek szerint 2018 tavaszától lesz elérhető, míg a 86 GR, az Aqua GR SPORT és a Prius α GR SPORT modellek már idén télen megjelennek a japán márkakereskedésekben.

Toyota_Vitz_GRMN

A TMC emellett a TOYOTA GAZOO Racing égisze alatt egy “GR Garázs” nevű üzlethálózatot is megnyit, hogy a sportkocsik és a motorsport iránt érdeklődő autósok egyre szélesebb köre számára biztosítsa az autózás vegytiszta örömét. A jelenleg Japán-szerte működő “AREA 86” üzleteket is átnevezik GR Garázzsá, ahol szakértő munkatársak (GR Tanácsadók) várják a vásárlókat.

A “város legizgalmasabb autósboltja” koncepció alapján működő GR Garázsok olyan helyek lesznek, amelyek működését három alapelv vezérli: egy üzlet, ahová az autórajongók újra meg újra visszatérnek; ahol az autórajongókat lenyűgözi a személyzet szakértelme és lelkesedése; és ahol elérhető közelségbe kerül a lenyűgöző vezetési élmény.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: