DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Már két különböző hibrid hajtást kínál a Toyota

Miközben a Frankfurti Autószalon több nagy autógyártó elektromos kínálatának drasztikus bővítése kapcsán tett látványos ígéreteitől volt hangos, a világ legzöldebbnek és leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a forradalmi hibrid technológia révén immáron két évtizede az alternatív hajtásláncok fejlesztésének éllovasaként elismert Toyota szerényebb, ám a valós piaci értékesítések kapcsán valószínűleg sokkal fontosabb bejelentést tett.

Jóllehet a tisztán elektromos hajtás élhetősége számos szempont – így az infrastruktúra fejletlensége, az autók hatótávja és töltési ideje – okán még legalább egy évtizedig nem lesz kézzelfogható realitás, és éppen a Toyota az, aki a legelőrehaladottabb fejlesztéseket tudhatja magáénak az ezeket a fékező tényezőket kiküszöbölő akkumulátorok fejlesztése terén, így várhatóan elsőként kínál majd elérhető árú és a mindennapokban is praktikusan használható elektromos autót (az ezzel párhuzamosan fejlesztett abszolút zöld, melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia mellett), a hangzatos elektromos autó offenzívát ígérő versenytársakkal szemben a japán gyártó sokkal egyszerűbb, ám gyakorlati szempontból vélhetően mégis fontosabb fejlesztés mellett kötelezte el magát.

A Toyota ugyanis a Frankfurti Autószalonon leleplezte a futurisztikus dizájn és a környezetbarát hibrid hajtás hihetetlenül sikeres kombinációjának eredményeként már bemutatása után alig fél évvel elképesztő értékesítési darabszámokat produkáló vadonatúj C-HR kupé-crossoverre épülő C-HR Hy-Power tanulmányt – egy olyan crossover új értelmezéseként, amelynek látványa egyértelműen jelzi, hogy egy új, még inkább teljesítményre hangolt hibrid rendszer hajtja.

Toyota_hibrig_logo_1



Ennek kapcsán Dr. Johan Van Zyl, a Toyota európai elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a környezetbarát hibrid hajtást mintegy 20 évvel ezelőtt világhódító útjára indító, azóta prémium márkájával, a Lexusszal együtt világszerte több, mint 11 millió hibrid modellt értékesítő a Toyota a jövőre nézve azt tervezi, hogy legfontosabb modelljeinek kínálatában két különböző hibrid hajtás is szerepeltet. Az egyik hajtáslánc – a jelenleg kapható technológiához hasonlóan – gazdaságos üzemeltetést és alacsony üzemanyag-fogyasztást kínál majd. A másik változat mindezt nagyobb teljesítménnyel és még élvezetesebb vezetési élménnyel egészíti ki. Van Zyl ígérete szerint a vállalat a jövő év elején közöl további részleteket a tervvel kapcsolatban.

Egy biztos: az elektromos és benzines hajtást kombináló, a fékezési energiát elektromos energiává alakító környezetbarát hibrid hajtás fejlesztésében élen járó, és a plug-in hibrid hajtást is jegyző Toyota és Lexus több hibrid autót adott el világszerte, mint bármely versenytársa (gyakorlatilag az összes többi autógyártó együttes eladásának többszörösét). Éppen ezért nem csupán a technológia fejlesztésében, de a piaci igények feltérképezésében is kimagasló előnye van versenytársaival szemben.

És miközben az elektromos autók forradalmát is a Toyota által kifejlesztett hibrid hajtás indította el, a Toyota továbbra is élhető, a mindennapokban is praktikusan használható autókat kínál, amelyek nem kívánnak meg kompromisszumokat a vásárlóktól – nyilván autóinak legendás minősége és megbízhatósága mellett ez is hozzájárul a japán gyártó világelsőségéhez. Így annak ellenére, hogy az élhető elektromos autók fejlesztése tekintetében is élen jár, azokat csupán akkor tervezi bemutatni amikor – szakértői várakozások szerint ismét csak világelsőként, a következő évtized első felében – olyan autókat kínálhat majd, amelyek kiküszöbölték a jelenleg a versenytársak által kínált elektromos autókra jellemző összes gyermekbetegséget. Teszi mindezt úgy, hogy az elektromos hajtás sok szempontból praktikusabb (így az elektromos energia tárolásának és szállításának kérdésére is választ adó) alternatívájaként már ma kínál abszolút zöld, hidrogén üzemanyagcellás autót, amelynek kapcsán számos szabadalmat ingyenesen megosztott versenytársaival a technológia elterjedésének felgyorsítsa érdekében.

Éppen ezért világ legfejlettebb, az új Priusban bemutatott, negyedik generációs hibrid hajtását, és a Lexus két új zászlóshajójában, az LS luxus szedánban és az LC szupersport kupébandebütáló forradalmi, egyszerre környezetbarát és teljesítményorientált Multi Stage Hybrid (többfokozatú hibrid) rendszert is jegyző japán gyártó úgy döntött, hogy a tervek szerint 2020-ra világszintű értékesítéseinek 50%-át kitevő (Európában már ma több, mint 45%) hibrid hajtás területén kínál valami egészen újat a vásárlóinak.

toyota_lexus_hibridek_5

„Az szerencsére ma már keveseknek újdonság, hogy a hibrid meghajtásnál jelenleg a piacon nem létezik racionálisabb választás: miközben egy hibrid autó ára ma már nagyságrendileg egy hasonló felszereltségű dízelének felel meg, számtalan előnyt kínál vele szemben az alacsonyabb városi fogyasztáson át egészen addig, hogy egy hibrid autóban ötször kevesebb alkatrész van mint egy dízelben, és hiányoznak belőle az olyan, könnyen költséges javítási számlákat eredményező alkatrészek, mint a könnyen kopó turbófeltöltő, a kettős tömegű lendkerék, a karbantartást igénylő részecskeszűrő, az NOx szűrő, a kényes kuplung, a nagynyomású üzemanyagellátó rendszer, miközben még a fékrendszer is jóval mérsékeltebb kopásnak van kitéve mint egy dízel esetében. Könnyen belátható, hogy az alacsonyabb üzemanyagfogyasztás, valamint szerviz és karbantartási költségek révén a hibrid autók üzembentartási költsége messze elmarad a dízelekétől. Ezt a magánvásárlók mellett mára a flottaügyfelek is felismerték, ami meg is látszik a hibrid értékesítések növekedésének elképesztő ütemében. Mindeközben szemben a tisztán elektromos autókkal a hibrid modellek nem igényelnek külső töltést, a hagyományos dízel/benzin üzemű autókhoz hasonló hatótávval rendelkeznek, és városi használat során akár 60-70%-ban elektromos üzemben közlekednek.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

„Az is széles körben ismert, hogy a hibrid hajtásláncok fejlesztése tekintetében a versenytársakkal szemben évtizedes előnnyel rendelkező, és a világszintű hibrid eladások mintegy 80%-át jegyző Toyota és Lexus a piac legszélesebb hibrid portfólióját kínálja, világszerte 34, Európában 16 modellel, a városi kisautó Toyota Yaristól a szupertsportkupé Lexus LS-ig. A mostani bejelentés révén ugyanakkor ügyfeleink még az eddiginél is szélesebb választási lehetőség előtt állnak majd, hiszen valamennyi fontos, hibrid meghajtással kínált Toyota modellünk, a Yaristól az Aurison és a C-HR-en át a RAV4-ig elérhető lesz az alacsony fogyasztást kínáló hagyományos, és az ezt még élvezetesebb vezetési élménnyel kiegészítő teljesítményre hangolt hibrid hajtással.” – teszi hozzá a szakember.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: