DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Jacht négy keréken! - BMW Individual M760Li

A BMW Individual 25 éves története rengeteg csúcspontot hordoz magában. A BMW Individual Manufaktur garchingi székhelyén az elmúlt negyed évszázad során számtalan egyedi modell született. Az évforduló alkalmából a BMW Individual egy olyan új modellel jelentkezik, amely kitűnik nem csak az elmúlt évek különkiadásai, hanem egyedi modelljei közül is: megszületett a Nautor’s Swan finn hajógyár által inspirált BMW Individual M760Li (kombinált fogyasztás: 12,8 l/100 km, kombinált CO2 kibocsátás: 294 g/km).

Luxus és teljesítmény: Nautor’s Swan

Az elmúlt 50 év során a Nautor’s Swan hírneve túlszárnyalt a vitorlázás világán és szinonimájává vált a luxuskivitelű, nagyteljesítményű jachtoknak. A BMW és a finn jacht-tervező és -gyártó vállalat partnerkapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza. A két márka együttesen képviseli magát olyan rangos hajóversenyeken, mint a „Les Voiles de Saint-Tropez”. Az együttműködés eredménye az a megismételhetetlen modell, amely mindkét világ legjobbjából építkezik, megemlékezve a BMW Individual 25 éves évfordulójáról. Az M760Li xDrive V12 Excellence csúcsmodelljét egy elbűvölő jacht inspirálta.

bmw-ndividual-m760Li-05



A jachtok világa a fedélzeten

Egyetlen rövid pillantás is elegendő ahhoz, hogy felismerjük: az egyedülálló BMW Individual M760Li-t valóban a hajózás és a Nautor’s Swan inspirálta. A különleges autó egyes elemeit együttműködő partnerként a Nautor’s Swan állította elő nyugat-finnországi műhelyében, manuális gyártási technikával. Ezek közé az elemek közé tartoznak egyebek mellett azok a padlólapként szolgáló teak fa panelek is, amelyek szélét egy finom, a faanyag hőmérsekletváltozásakor bekövetkező térfogatváltozást kompenzálni képes gumiréteg borítja. Ez különösen kényes kérdés a jachtok fedélzetén, de ugyanígy az autók esetében is: ennek köszönhetően alkotja a modell „Alcantara Smoke White” színben pompázó csomagtartójának alját szénkötésű fakomponens. A Nautor’s Swan közreműködésével a belső tér egyes elemei, a küszöbök borítása szintén teak fából készültek. A hajózás hangulata köszön vissza minden egyes négyzetcentiméteren, amire csak ráerősít a finn cég márkajelzésének jelenléte. A Nautor’s Swan logója nem csak a fejtámlákon, hanem az üléspárnákba varrva is felfedezhető. Hasonlóképp díszítőeleme az európai tölgyből készült napellenzőknek és faberakásoknak is a vezetőoldalon, illetve a központi konzolon.

bmw-ndividual-m760Li-04

Elegáns és visszafogott külső kialakítás

A két márka közötti együttműködés az autó külsejére pillantva is azonnal nyilvánvalóvá válik. A BMW Individual M760Li féknyergei, amelyek a jármű színével megegyező színben készülnek, külön gyártási eljárással előállított, kiemelkedő Swan logót tartalmaznak. A csomagtartó fedelén szintén ott található a Nautor’s Swan nyila, amely általában a jachtok oldalát díszíti. További párhuzam az autó oldalán végigfutó dekoratív vonal, amely a luxus minőséget hivatott kihangsúlyozni.

bmw-ndividual-m760Li-03

A BMW M760Li xDrive luxus limuzin alapján

A különleges autó elődjéül nem kisebb modell, mint a már önmagában is lenyűgöző BMW M760Li xDrive V12 Excellence szolgált. A külseje egyedülálló BMW Individual vörös damasztfényezést kapott, míg a belső kéttónusú a füstfehér és a Criollo barna barkás merinó bőr felhasználásának köszönhetően. Ugyanez vonatkozik az összes többi bőrrel borított elemre, így többek között a hátsó ülések lábtámaszaira is. A BMW Individual magasabb szintre emeli a teljes bőr belsőt: minőségi BMW bőr variánsokat használ az A és B oszlopok, az ülések és az ajtópárnák esetén, továbbá a műszerfal oldalán. A jármű kézikönyve szintén a Manufaktur szalagjáról kerül le és Criollo barna merinó bőrkötésben pompázik.

bmw-ndividual-m760Li-02

Sportos utcai teljesítmény maximális kényelem mellett

A Nautor’s Swan modellekről mintázott BMW Individual M760Li pontosan ugyanolyan lenyűgöző az utakon. A 12 hengeres M Performance TwinPower Turbo benzinmotor tökéletes társ a vezetéshez. A 6,6 literes hengerűrtartalom 448 kW/610 lóerő maximális teljesítményt garantál, a csúcsnyomaték pedig nem kevesebb, mint 800 Nm. A kirobbanó erejű motor 3,7 másodperc alatt éri el nulláról a 100 km/h-s sebességet. A modern, nyolcsebességes Steptronic sportváltóval kiegészülő V12-es motor utánozhatatlanul sportos, ugyanakkor gondosan vezérelhető teljesítményt biztosít. Az innovatív Executive Drive Pro futómű-szabályozó rendszer úgyszintén a lendületes menetteljesítmény és a felülmúlhatatlan utazási komfort egységét kínálja. Ahogyan az a hasonló minőségű autóktól elvárható, a fedélzeti technológia is a csúcstechnológiát képviseli. A félautomata vezetés, a beépített érintőképernyő és az alkalmazott BMW Gesture Control megoldás csupán három olyan technikai jellemző, amely emlékezetessé teszi a BMW történetének e kivételes modelljét. A Nautor’s Swan inspirálta BMW Individual M760Li 2017. szeptember 12-én debütál a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon.

bmw-ndividual-m760Li-06

A BMW elit modellek közös identitása

Az autó a BMW egy külön termékkategóriájának részeként jelenik meg, amely újrapozícionálja a bajor gyártó luxusjárműveit. A közös identitást és attitűdöt, amelyet a BMW X7, BMW i8 és a legújabb BMW i8 Roadster modellek esetén tapasztalunk, egy újonnan megalkotott logó fémjelez, amely fekete-fehér változata annak a 100 évvel ezelőtti márkajelnek, amely a teljes „Bayerische Motoren Werke” feliratot tartalmazza. A klasszikus, letisztult esztétikummal és a cég eredeti nevének kiírásával a logó a BMW páratlan történelmére hívja fel a figyelmet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: