DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Newey Aston Martinja F1-es köridőkre lesz képes

Még egy lenyűgöző információt árult el az autóógyár a Valkyrie-ről: az autó pályákra szánt verziója olyan köröket tud majd teljesíteni, mint a Formula-1 – ez új dimenzió a jelenlegi sportkocsik mellett.

Cseppenként szivárognak az újabb részletek az Adrian Newey által tervezett Aston Martin Valkyrie kapcsán: múlt héten a belsőről látott napvilágot néhány fotó, most pedig egy interjúban az autó elképesztő sebességéről derültek ki részletek.



„Nyilvánosan már közöltük, hogy 150 utcai autót készítünk, és kisszámú pályára szánt verziót” – mondta a motor1.com-nak David King, az Aston Martin alelnöke és különleges projektekért felelős vezetője. „Nyilvánvalóan az utcai változat is finoman szólva életképes lesz a pályán, de a közútra homologizáljuk őket, mindennel, ami ehhez szükséges, beleértve, hogy kicsit nehezebbek lesznek, nagyobb hasmagassággal, több kényelmi berendezéssel.”

„Még az utcai autó is kiemelkedően gyors lesz a pályán egy megfelelő kézben. A pályaverzió köridejei pedig a Formula-1-es köröket fogják megközelíteni. Ez egyértelműen elérhető távolságban van” – fogalmazta meg az ambiciózus célt King.

Hogy mennyire elképesztően gyors lesz az autó, melyért körülbelül egymilliárd forintot kell a leendő tulajdonosoknak fizetnie, a motor1.com a Nordschleifén keresztül példázta. Ez az a pálya, ahol minden valamirevaló sportautóhoz fűződik egy egyéni csúcs: az abszolút rekordot sorozatgyártású járművek között egy elektromos autó, a NextEV NIO EP9 tartja 6:45,9-cel. Negyven éve nem versenyeztek F1-es autók a pályán, de a becslések szerint hat perces köridőre lennének képesek. Egy ehhez hasonló eredmény az Aston Martin Valkyrie-től új dimenziót jelentene a Zöld Pokolban.

A gyártó azonban jelenleg nem a Nordschleifére, hanem a rövid, modern versenypályákra koncentrál: David King elmondta, a szimulátoros teszteket olyan pályákon végzik, melyeken a Formula-1 is szerepel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: