Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. június 19. kedd
Autó

Új fejlesztés, dinamikus forma - Bemutatkozik a Skoda Karoq

Teljesen új fejlesztésű kompakt szabadidő-autó a Skoda Karoq a nagy hagyományokkal rendelkező cseh autógyártótól. Érzelemdús és dinamikus formájával, valamint számos kristályszerű részletével tökéletes példája a Skoda márka új szabadidő-autós formai nyelvezetének.

A Skoda Karoq a márkára jellemző egyedülálló térkínálatú utasteret és csomagteret új vezetői segédrendszerekkel, teljes egészében LED-technikájú fényszórókkal, valamint a Skoda járművei között első ízben egy digitális műszeregységgel kombinálja. Öt motorváltozatot kínál 85 kW (115 LE) és 140 kW (190 LE) közötti teljesítménnyel, ezek közül négy erőforrás új. Tipikus Skoda: a VarioFlex hátsó üléssor vagy a csomagtérajtó kéz nélküli nyitását lehetővé tévő virtuális pedál csak két különlegesség a márka új kompakt szabadidő-autójának intelligens megoldásai közül. Különösen hosszú tárgyak is szállíthatók az autó belsejében az előredönthető első utasülés jóvoltából.

skoda-karoq-2017-3

Az új Skoda Karoq érzelemdús és dinamikus formái a számos kristályszerű részletével Már a külső megjelenése, a megváltozott vonalvezetése és a megnövekedett külső méretei alapján is könnyen felismerhető, hogy ez egy teljesen új jármű. A Skoda Karoq egy igazán jellegzetes karakterű szabadidő-autó: érzelemdús és dinamikus formaterve a számos kristályszerű részletével remekül illeszkedik a Skoda márka új szabadidő-autós formai nyelvezetébe.

A kompakt szabadidő-autó 4382 milliméter hosszú, 1841 milliméter széles és 1605 milliméter magas. A méretbeli növekedés az utasok javára válik: a lábtér 68 milliméter. A 2638 milliméteres, hosszú tengelytávolsága is utal a nagyvonalú térkínálatra.

skoda-karoq-2017-1

A Skoda márka a járművei remek helykínálatáról is ismert, és a kiemelkedő térkihasználás igaz az új Karoq esetében is. A csomagtér befogadóképessége fix hátsó üléssor esetén 521 liter, előredöntött üléssorral pedig 1630 literre nő a térfogata. Az opcionális VarioFlex hátsó üléssor esetén a csomagtartó mérete 479–588 liter között variálható.

A VarioFlex rendszer a második üléssor három különálló üléséből áll, amelyek egyenként állíthatók és el is távolíthatók – így a kompakt szabadidő-autó az akár 1810 literes csomagtérrel büszkélkedhet.

Kategóriája élén: connectivity megoldások

Innovatív connectivity megoldásaival a Skoda Karoq kategóriája élén áll. Az infotainment rendszer elemei a konszern második generációs Moduláris Infotainment-koncepciójának berendezései. Modern funkciókat és csatlakozási megoldásokat kínálnak, s mindegyik kapacitív érintőképernyővel rendelkezik. A Columbus és Amundsen csúcsberendezések még WLAN-hotspot funkcióval is rendelkeznek. A Columbus esetében kívánságra LTE-modul is elérhető, amely a jelenleg létező leggyorsabb mobiltelefonos internetkapcsolati szabvány. Ezzel az utasok okostelefonjukon vagy táblagépükön szabadon böngészhetik a netet és levelezhetnek.

A Skoda Connect új mobil online szolgáltatásai mind LTE-képesek, és két kategóriára oszlanak: az Infotainment Online szolgáltatásai információt és navigációs támogatást kínálnak, míg a Care Connect műszaki hiba és vészhelyzet esetén nyújt segítséget. Az Emergency Call (Segélyhívás) gombot – amely Európában csak 2018-tól válik majd kötelező szériafelszereléssé – már most kínálja a márka a Care Connect szolgáltatás keretében. További online szolgáltatások elérhetők a Skoda Connect alkalmazás használatával. Ezzel az autó okostelefon segítségével a távolból ellenőrizhető, finomhangolható és megtalálható.

Az autó és az okostelefon közötti intelligens összeköttetés a Skoda Karoq esetében új szintet ér el. A magasabb szintű infotainment rendszerek esetében a SmartLink+ már a szériafelszereltség része. Az induktív töltést is kínáló MobilBox az okostelefont a jármű tetőantennájához kapcsolja, s egyúttal vezeték nélkül tölti a készüléket.

skoda-karoq-2017-4

Megbízható segédek: a vezetői segédrendszerek

A Skoda Karoq esetében vezetői segédrendszerek átfogó kínálata áll rendelkezésre. A kényelmet növelő új rendszer például a Park Assist, a Lane Assist sávtartó rendszer vagy éppen a Torlódási asszisztens. Még fokozottabb biztonságról gondoskodik többek között a Blind Spot Detect holttér-figyelő rendszer, a Front Assist ráfutásgátló, amely prediktív gyalogosvédelmi funkciót is kínál vagy az Emergency Assist vészhelyzeti segéd.

Ezen kívül további vezetői segédrendszerek is elérhetők a Skoda Karoq esetében. Ezek például egyenletes követési távolságot tartanak az elöl haladó járműhöz képest, megkönnyítik a vezető számára a választott forgalmi sáv tartását vagy éppen a sávváltást, felhívják a figyelmét fontos közlekedési táblákra és segítik a parkolás során.

Első ízben elérhető a Skoda egy járművében a digitális műszeregység. A Skoda Karoq műszeregységében az egyes műszerek az egyéni igényekhez igazíthatók.

Ráadásul a Skoda Karoq az Ambition felszereltségi szinttől fölfelé opcionális felszerelésként kínálja a teljes egészében LED-technikájú fényszórókat, amelyeket átlátszó üvegű optika jellemez. Az utastérben az ajtók és a műszerfal új dekorbetétjeinek tíz választható színt kínáló, LED-technikájú hangulatvilágítása gondoskodik a hangulatos légkörről.

skoda-karoq-2017-2

Erőteljes és agilis: motorok és futómű

Motorok terén is a legmodernebb technikákat vonultatja fel a Skoda Karoq: összesen öt motorváltozatból áll a kínálat – két benzinesből és három dízelmotorból. A palettán mindkét benzinmotor újdonság és a dízel egységek közül is kettő új. Az erőforrások összlökettérfogata 1,0, 1,5, 1,6 és 2,0 liter, teljesítményük a 85 kW (115 LE) és 140 kW (190 LE) közötti tartományt fedi le. Mindegyik motor turbófeltöltéses és közvetlen befecskendezéses, emellett kelléktárukban a stop-start rendszer, valamint a fékezési és motorfékfázisok alatti energia-visszatáplálás rendszere is megtalálható. Különösen takarékosak és megfelelnek az Euro 6 károsanyag-kibocsátási szabvány előírásainak. A legerősebb dízelmotor kivételével minden aggregát választható hatfokozatú manuális váltóval vagy hétfokozatú DSG kettős tengelykapcsolós automatizált váltóval. A 140 kW (190 LE) teljesítményű 2.0 TDI esetében szériafelszerelés az összkerékhajtás és a hétfokozatú DSG váltó. Az új 1.5 TSI különlegessége az aktív hengerlekapcsolás technikája.

A Skoda Karoq futóműve és szabályzórendszerei is mércét állítanak a szegmensben, így a jármű még a szilárd burkolatú utakról letérve is megmutatja kiválóságát. Kívánságra az Ambition felszereltségi szinttől fölfelé elérhető az Vezetői profil választás, amely a Normal (normál), Sport, Eco (gazdaságos), Individual (egyéni) és Snow (hó, a 4x4 változatok esetében) menetprogramokat kínálja. Az összkerékhajtású kivitelek Offroad üzemmódja tovább javítja a menetjellemzőket a szilárd burkolatú utakról letérve.

Stratégia 2025: tovább folytatja szabadidő-autós offenzíváját a Skoda

A Skoda márka a Stratégia 2025 programja keretében termékpalettája bővítését a következő években következetesen folytatja majd tovább. Ennek középpontjában elsősorban a szabadidő-autók kínálatának bővítése áll. A Skoda Karoq típussal a közelmúltban egy új nagy szabadidő-autót vezetett be a márka a nemzetközi piacokon. Az új Skoda Karoqjóvoltából a vállalat most a következő mérföldkövet teszi le.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?