DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Játékrendőr figyelmezteti a balatoni sofőröket

Az emberi tevékenység 170-szer gyorsabbá teszi a klímaváltozást, mint a természeti erők – állapította meg az Ausztrál Nemzeti Egyetem egy korábbi felmérése (ANU). A felmelegedésben komoly hatása van az autók használata közben kibocsátott szén-dioxid és egyéb szennyező gázok növekedésének! A vezetési stílusunk megváltoztatásával, a szervizbe való gondos ellenőrzéssel, sokat tehetünk a globális felmelegedés ellen! Erre figyelmeztet Füred kapitány, a játékrendőr, aki egy Fiat 500-ast vezet.

Ha valaki környezettudatosan gondolkodik, akkor nemcsak arra figyel oda, hogy  szelektíven gyűjtse a szemetet. Az élet más területén is spórol az energiával. Feleslegesen nem égeti a villanyt, időben megjavíttatja a csöpögő csapot. Sőt, vezetési stílusára is odafigyel! Igy akár 30-40 százalékkal is csökkenthető egy autó fogyasztása, amely a globális felmelegedés lassítására is hatással lehet! Siófokon erre hívják fel a figyelmet. A Föld napján, egy játékrendőr figyelmezteti a sofőröket arra, változtassanak vezetési stílusukon.

rendőr.jpg



Megfelelő vezetéstechnika mellett, a károsanyag-kibocsátás csökkenthető és a fogyasztás is kevesebb. Az üzemanyag-takarékos vezetés könnyen megtanulható! Mi is kipróbáltuk, hogy különböző technikákkal mennyit lehet spórolni. Egy kifejezetten takarékosnak tartott modellel (1.2 Fiat 500-as) szemléltettük, mennyit számít a vezetési stílus – mondta Éskovács Péter, a Füred kapitány és barátai elnevezésű akciócsoport egyik tagja.

A balatoni tesztvezetés során mért adataink elég látványosak voltak: míg a nagyon sportos vezetési stílus mellett egy takarékos modell is több mint 7-8,5 liter/100 km-es átlagot érhetünk el, addig vezetési stílusunk megváltoztatásával,  hasonló útvonalon, akár a felére is csökkenthető a fogyasztás! Mindeközben az átlagsebesség alig csökkent. Finomabb gázadással literekkel is kevesebb lehet az átlagfogyasztás. De a motorfék gyakoribb használatával is spóroltunk.  (Akár egy egész litert is a száz kilométeres úton.)

A súlyfelesleg is növeli a fogyasztást, egy üresen fent hagyott csomagtartó is sokba kerülhet. Az autó fogyasztását növelik az indokolatlanul használt elektronikai berendezések, a légkondicionáló is. A guminyomás is érdemes ellenőrizni! A puha gumik, akár 10 százalékos fogyasztásnövekedést is okozhatnak.

rendör2

Érdemes egy kicsit lassabban is vezetnünk, Az autópályán, a normál (130 km/h) sebességhez viszonyítva, 120-110 km/h sebességgel haladva, már körülbelül 10-15 százalékkal kevesebbet fogyaszt az autó. 100-as sebességnél, már 30 százalékkal kisebb a fogyasztás.

A vezetési stílusunk mellett, az autó állapotára is érdemes figyelnünk. Egy tiszta levegőszűrő, a jó gyertyáknak köszönhetően, deciliterekben is mérhető az autó fogyasztásának változása. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: