DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Nevet kapott az Aston Martin és a Red Bull hiperautója

Az Aston Martin és a Red Bull tavaly lépett partneri kapcsolatba, melynek első eredménye a tavaly bemutatott, AM-RB-001-es kódjelű modell lett. Most már nevet is kapott a hiperautó.

A brit sportautó-gyártó és az F1-es csapat még csak alig néhány hónapja működött együtt egymással, amikor bejelentették, hogy közös hiperautót terveznek AM-RB-001-es néven. A modell első képeit tavaly nyáron láthattuk, tervezésében a Forma-1 köztiszteletben álló szakembere, Adrian Newey játszotta a legnagyobb szerepet. A modellből körülbelül 100-150 darabot terveznek gyártani közúti, és további 25-öt versenyhasználatra, ára pedig 1 milliárd forint körül alakul majd.



Többhónapnyi várakozás után végre az is kiderült, hogyan fogják nevezni a sajtóban eddig csak kódjellel ismert modellt: az Aston Martin Valkyrie-rel folytatódik a márka 1951 óta íródó V-betűs története, a Vantage, a Virage, a Vanquish és a Vulcan után. Az Aston Martin szerint a Valkyre név nem csak a márka jelentőségét, hanem a hiperautó tervezési filozófiáját és mérnöki csúcsteljesítményt is magában hordozza.

„Az Aston Martin modelljei nevének mindig is mély tartalma volt” – nyilatkozta a cég kreatív igazgatója, Marek Reichmann. „Inspirálónak és izgalmasnak kell lennie, egy olyan történetet kell elmesélnie, melynek kezdetei 104 évvel ezelőttig nyúlnak vissza. Az Aston Martin Valkyre egészen kivételes autó, mely hasonlóan kivételes nevet követelt magának. Noha az elnevezés az ősi mitológiában gyökerezik, az Aston Martin Valkyrie modern technológia legtisztább kifejeződése.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: