DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Számos modellpalettáját frissíti 2017 tavaszán a BMW

Érkezik az új BMW 5-ös sorozat emisszió-bajnoka, miközben a BMW 6-os sorozat kizárólagos felszereltségi opciókkal, a BMW 7-es sorozat pedig vadonatúj vezetést támogató rendszerekkel gazdagodik. A BMW intelligens felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatását és a legkorszerűbb BMW Professional navigációs rendszert egyre több modell örökli meg, a BMW 3-as sorozat, a BMW 4-es sorozat, a BMW X5 és a BMW X6 palettáján pedig speciális felszereltségi tételek válnak elérhetővé.

A felső-középkategóriájú üzleti limuzinok legsportosabb, legfejlettebb és legintelligensebb modelljeként bemutatkozó új BMW 5-ös sorozat 2017 tavaszán a hatékonyság terén is vadonatúj mércét állít fel: megérkezik az új BMW 520d EfficientDynamics Edition, amely 100 kilométerenként 3,9-4,3 liter átlagos üzemanyag-fogyasztással és kilométerenkénti 102-114 gramm károsanyag-kibocsátással kecsegtet. Az 5-ös BMW hetedik modellgenerációjában debütáló úttörő járműkapcsolati- és járművezérlési innovációkat 2017 márciusától újabb modellsorozatok öröklik meg: a bajor gyártó intelligens felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatását a BMW szinte összes modellje megkapja, a BMW Professional navigációs rendszer vadonatúj, „élő” csempékkel dolgozó menürendszere pedig a BMW 4-es sorozat, a BMW 6-os sorozat, a BMW M6 és a BMW 7-es sorozat modellváltozataiban is megjelenik.

Vadonatúj vezetést támogató rendszereinek bemutatkozásával mindeközben a BMW 7-es sorozat is újabb mérföldkőhöz érkezik az automatizált járművezetés felé vezető úton. A luxuslimuzin többek között a legkorszerűbb kormányzási és sávtartó asszisztenssel (Steering and Lane Guidance Assistant), az ütközést elkerülő aktív vezetési segédlettel (ActiveAssist Collision Avoidance), a keresztirányú forgalomra (Cross-Traffic Alert) és a rossz haladási irányra figyelmeztető rendszerrel (Wrong-Way Driving Alert), valamint a Remote 3D View funkcióval bővül. 2017 tavaszától a BMW 6-os sorozat exkluzivitását és sportosságát számos kizárólagos extrafelszereltségi opció helyezi még inkább előtérbe, a BMW i és BMW iPerformance modellek minden korábbinál hatékonyabb otthoni töltéséhez kifejlesztett vadonatúj Digitális Töltési Szolgáltatás (Digital Charging Service) pedig világpremierjét ünnepli. 2017 márciusában a BMW 3-as sorozat, a BMW 4-es sorozat, a BMW X5 és a BMW X6 modell is speciális felszereltségi tételekkel gazdagodik.

bmw-2017-frissitesek-01



Érkezik az új BMW 520d EfficientDynamics Edition, a vezetés minden korábbinál alacsonyabb emissziójú élményével

2017 márciusától az új BMW 5-ös limuzin lélegzetelállító vezetési élményét a felső-középkategóriájú üzleti modellek legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értéke egészíti ki. Az új BMW 520d EfficientDynamics Edition motorházteteje alatt egy 140 kW / 190 lóerő maximális teljesítményű, kétliteres, négyhengeres dízelmotor dolgozik, amely a legkorszerűbb BMW TwinPower Turbo technológiának köszönhetően percenkénti 1 750 és 2 500 főtengely-fordulat között 400 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes. A kiváltképp takarékos üzleti limuzin 7,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, miközben átlagos üzemanyag-fogyasztása csupán 3,9-4,3 liter 100 kilométerenként, kombinált károsanyag-kibocsátása pedig mindössze kilométerenkénti 102-114 gramm (az EU-ciklus tesztkörének mérései szerint, az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek). Az új BMW 520d EfficientDynamics Edition kiváló fogyasztásához és emissziójához többek között az optimálisabb és hatékonyabb turbófeltöltő, a magas nyomású kipufogógáz-visszavezető rendszer, a teljesítmény függvényében dolgozó olajpumpa, a továbbfejlesztett Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszer és az elektromágneses injektorok is hozzájárulnak, utóbbiak ráadásul még 2 000 bar maximális befecskendezési nyomáson is mérnökien precíz üzemanyag-adagolást garantálnak.

A modell páratlan hatékonysága mindezek mellett nem csupán a dízelmotor és az alapfelszereltség részeként kínált nyolcsebességes Steptronic automataváltó még tovább optimalizált párosának, de az üzleti limuzin módszeresen csökkentett légellenállásának és elődjéhez képest jelentősen könnyebb saját tömegének is köszönhető. Az új BMW 520d EfficientDynamics Edition rendkívül kedvező üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékét saját fejlesztésű BMW BluePerformance technológia is javítja, amely a részecskeszűrőn túl oxidációs katalizátort és nitrogénoxid-megkötő katalizátort, valamint AdBlue adalékanyag-befecskendezéssel dolgozó SCR rendszert (Selective Catalytic Reduction – Szelektív Katalitikus Redukció) is magába foglal.

bmw-2017-frissitesek-05

Intelligens felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatás szinte mindegyik BMW modellben, tíz nagyváros interaktív térképével

A vezető, a jármű és a környezet közötti állandó, interaktív járműkapcsolati hálózat egyik legújabb innovációjának köszönhetően 2017 márciusától a BMW modelljei nem csupán valós idejű forgalmi információkkal, de az intelligens felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatás aktuális helyzetjelentésével is segítik a bajor gyártó ügyfeleinek mobilitását. A BMW ConnectedDrive valós idejű forgalmi információkat kínáló szolgáltatása (RTTI – Real Time Traffic Information), amely mindegyik, BMW Professional navigációs rendszerrel felszerelt BMW modellhez elérhető, most az egyedülálló On-Street Parking Information intelligens felszíni parkolóhely-kereső funkcióval bővül. A rendszer az RTTI működési elvéhez hasonlóan, az intelligens járműkapcsolati hálózat adatait folyamatosan elemezve dolgozik, hogy felmérje a navigációs rendszerbe táplált úti cél környékén található felszíni parkolóhelyek elérhetőségét. A technológia a szabad parkolási lehetőségeket a központi kijelzőn megjelenített navigációs rendszer interaktív térképén színes ikonokkal jelzi.

Az On-Street Parking Information intelligens felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatás valós idejű, megbízható információi 2017 márciusától tíz németországi nagyvárosban lesznek elérhetők: Münchenben, Berlinben, Hamburgban, Kölnben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Stuttgartban, Nürnbergben, Brémában és Hannoverben. Az új BMW 5-ös sorozatban debütáló innováció a bajor gyártó átfogó modellpalettájának szinte mindegyik képviselőjéhez elérhetővé válik, a BMW X1, a BMW 2-es Active Tourer és a BMW 2-es Gran Tourer kivételével.

Még okosabb és még közvetlenebb központi kijelző: a BMW Professional navigációs rendszer legújabb változata, „élő” csempe-ikonokkal

Az új BMW 5-ös sorozatban bemutatkozó vadonatúj kijelző- és járművezérlési koncepciók innovációit 2017 márciusától a bajor gyártó újabb modellsorozatai öröklik meg: a BMW 4-es sorozat, a BMW 6-os sorozat, a BMW M6 és a BMW 7-es sorozat azon modellváltozataiban, amelyekben a BMW Professional navigációs rendszer legkorszerűbb változata dolgozik, az iDrive operációs rendszer listaszerű menüelrendezését a központi kijelzőn vadonatúj, „élő” csempe-ikonok váltják fel. A hat darab nagyméretű, vízszintesen egymás mellé rendezett csempe sorrendje és tartalma a bajor gyártó ügyfelének preferenciái szerint személyre szabható, az „élő” ikonok pedig a főmenüben már anélkül mutatják az egyes csempékhez rendelt almenü tartalmát és legfrissebb információit, hogy a felhasználó azokat külön-külön aktiválná. Mindez minden korábbinál intuitívabb, gyorsabb és kényelmesebb működést tesz lehetővé. A menürendszerben új pontként jelenik meg az „Üzenetek” opció, amely az összes beérkező levelet, e-mailt és járműbeállítási üzenetet egy felületen kezeli.

Az egyes menüpontok „élő” csempe-ikonjai folyamatosan frissülő, interaktív grafikák formájában informálják a BMW ügyfeleit a legfontosabb tartalmakról. A főmenüben így például egyszerre látható a navigációs rendszer aktuális térképrészlete és a helyes útirány, a szórakoztató rendszerben játszott aktuális zeneszám lemezborítója, előadója és címe, vagy például a kiválasztott rádióállomás információi.

bmw-2017-frissitesek-06

Vadonatúj vezetést támogató rendszerek és Remote 3D View funkció a BMW 7-es sorozatban

2017 tavaszától az intelligens vezetést támogató rendszerek még tovább bővített palettája szolgálja a BMW 7-es sorozatban utazó ügyfelek kényelmét, biztonságát és vezetési élményét. 2017 márciusától a luxuslimuzinhoz elérhető extrafelszereltségi opciók sora a Driving Assistant Plus csomaggal gazdagodik, amelynek rendkívül hatékony vezetést támogató rendszerei számos vezetési szituációban kézzelfogható közelségbe hozzák az automatizált járművezetés jövőjét. A BMW zászlóshajójában például most először mutatkozik be a sávváltást segítő intelligens rendszerrel (Lane Change Assistant) kiegészített legkorszerűbb kormányzási és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Guidance Assistant), amelyek együttműködve, autópályákon és azokon az útszakaszokon, ahol az ellentétes irányú forgalmi sávok fizikailag elválasztva vagy nem ugyanazon az aszfaltcsíkon futnak, teljes mértékben képesek átvenni a jármű feletti kormányzási feladatokat. Ha 70 és 180 km/órás sebesség között a vezető folyamatosan az első állásban tartja az alapesetben ilyenkor csak három egymást követő fényjelzésre szolgáló indexkart, a vezetést támogató rendszerek automatikus sávváltásba kezdenek az adott irányba. A különféle szenzorokra és a karosszérián elhelyezett kamerák képére támaszkodó intelligens rendszer a manőver megkezdése előtt alaposan felméri a jármű közvetlen környezetét, és amennyiben az oldalsó sávban nagyobb tempóval érkező járművet sem érzékel, automatikusan megkezdi a sávváltást.

A Driving Assistant Plus csomag újdonsága továbbá az ütközést elkerülő aktív vezetési segédlet (ActiveAssist Collision Avoidance) is, amely egy esetleges baleset elkerülése érdekében 160 km/órás sebességig automatikusan sávváltást kezdeményez, ha az autó előtti úton hirtelenül feltűnő veszteglő tárgyat észlel. 2017 márciusától a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer (Cross-Traffic Alert) is az intelligens csomag része lesz, amely ha a BMW 7-es sorozat sztereo kamerájának folyamatosan elemzett képe alapján azt érzékeli, hogy a vezető figyelmen kívül hagyta az adott útszakasz kötelező elsőbbségadásra figyelmeztető KRESZ-jelzéseit, felvillanó szimbólumokkal és hangjelzésekkel figyelmezteti a sofőrt a közelgő kereszteződésre. Mindehhez a rossz haladási irányra figyelmeztető vezetést támogató rendszer (Wrong-Way Driving Alert) is csatlakozik, amely a navigációs rendszer interaktív térképének folyamatos elemzésével igyekszik elkerülni a veszélyes forgalmi szituációkat és automatikusan közbeavatkozik, ha a 7-es BMW vezetője rossz haladási irányban érkezik meg az egyirányú utcákba, a körforgalmakba vagy az autópálya-felhajtókra.

2017 márciusától a BMW 7-es sorozat opcionális extrafelszereltségi listájára is felkerül az új BMW 5-ös limuzinban világpremierjét ünneplő Remote 3D View funkció, amely a Surround View funkció kameraképeiből összeállított madártávlati, jármű körüli digitális háromdimenziós képet egészíti ki. Miközben a Surround View funkció a zsúfolt utcákban és a szűk határok közötti manőverezésben nyújt kiváló segítséget, a Remote 3D View funkciónak köszönhetően a BMW ügyfele immáron a távolból, okostelefonján keresztül is figyelemmel követheti leparkolt járműve közvetlen környezetét. A folyamatos élőképet a BMW Connected továbbítja a felhasználó okostelefonjára.

bmw-2017-frissitesek-07

Digitális műszerfal-kijelző már a BMW 3-as sorozatban és a BMW 4-es sorozatban is

2017 márciusától egy vadonatúj kijelző-technológia emeli új szintre a BMW 3-as sorozat és a BMW 4-es sorozat minden korábbinál intenzívebb vezetési élményét. A két modellsorozat opcionális extrafelszereltségi tételei közé a digitális műszerfal-kijelző is felkerül, amellyel a kormány mögötti manuális műszerfalat egy fekete hátterű, teljes TFT kijelző váltja fel. Az újdonság a Driving Experience Control vezetési élménykapcsoló aktuális állása szerint (ECO PRO, COMFORT vagy SPORT) változtatja a digitális műszerfal tartalmát, elrendezését és árnyalatát.

COMFORT vezetési üzemmódban a digitális műszerfal-kijelző a BMW modellek jól ismert, négy számlapból álló óracsoportját jeleníti meg, a zoom funkció pedig még inkább kiemeli a kilométerórát és a fordulatszámmérőt. ECO PRO üzemmódban a fordulatszámmérő helyét a hajtáslánc hatékonyságát jelző takarékossági kijelző veszi át, SPORT üzemmódban pedig a kilométeróra és a fordulatszámmérő központi skáláját egy-egy nagyméretű digitális szám helyettesíti. Amíg előbbi a jármű aktuális sebességét, addig utóbbi az automataváltó aktuális sebességi fokozatát mutatja.

bmw-2017-frissitesek-02

Kizárólagos extrák a BMW 6-os sorozathoz

2017 tavaszán a BMW 6-os sorozat extrafelszereltségi palettája vadonatúj tételekkel bővül. Az egyedüli opciók kizárólag a luxuskategóriájú modelltrió tagjaihoz válnak elérhetővé, hogy még látványosabb és minden korábbinál intenzívebb lehetőségekkel fokozzák tovább a BMW 6-os Coupé, a BMW 6-os Cabrio és a BMW 6-os Gran Coupé sportos karakterét. A karosszéria-fényezési lehetőségek tárháza a Sonic Speed Blue mélykékmetál árnyalattal gazdagodik, az utastér sportos hangulatát szénszálból készült dekorcsíkok fokozzák, az M Sport felszereltségi csomag részeként pedig a BMW M divízió 20 collos, duplaküllő-dizájnú, kéttónusú könnyűfém kerékgarnitúrája is elérhetővé válik, amelyeket eltérő méretű, defekttűrő abroncsokkal szerel fel a gyártó.

bmw-2017-frissitesek-03

Kényelmes, környezetbarát és gazdaságos: vadonatúj Digitális Töltési Szolgáltatás a BMW i és BMW iPerformance modellekhez

A BMW i divízió a hosszú távon fenntartható személyes mobilitás iránymutató úttörője, amely nem csupán a forradalmi járműkoncepciók és hajtáslánc-technológiák világpremierjével, de számos innovatív kiegészítő szolgáltatás bevezetésével hozza el a jelenbe a jövő autóipari újításait. A legújabb ilyen innováció a BMW i és BMW iPerformance modellek nagyfeszültségű akkumulátorához kifejlesztett Digitális Töltési Szolgáltatás (Digital Charging Service), amelynek 2017 tavaszi piaci debütálásával a BMW Group a világ első olyan autógyártójává válik, amely az otthoni járműtöltést saját előállítású napenergia felhasználásával és a legkedvezőbb villamosenergia-tarifák kihasználásával teszi minden korábbinál kényelmesebbé, fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá.

A villamosenergia-tarifák lehető leghatékonyabb kihasználása érdekében a Digitális Töltési Szolgáltatás nem csupán az eltérő napszakokra érvényes díjazási kategóriákat, de az utazás előre megtervezett menetrendjét is számításba veszi. Mint ilyen, a technológia minden esetben a lehető leggazdaságosabb tarifát kínáló napszakban tárolja el az optimális járműtöltéshez szükséges villamos-energiát, majd a csatlakoztatott elektromos vagy plug-in hibrid BMW modell nagyfeszültségű akkumulátorát úgy tölti fel, hogy az az előre megtervezett utazás kezdetére maximális töltöttségi szinten legyen.

A BMW i Wallbox Connect falitöltővel együttműködve a Digitális Töltési Szolgáltatás a háztartás napenergia-hasznosító rendszerét is optimálisan hasznosítja. A technológia jó előre számításba veszi az előre tervezett járműtöltéshez szükséges energia mennyiségét és összeveti azt az időjárás-előrejelzés szerint hasznosítható napenergia mennyiségével. A Digitális Töltési Szolgáltatás arra is figyel, hogy a háztartás napenergia-hasznosító rendszere előbb az okosotthon funkcióinak tökéletes működtetéséhez szükséges napenergia-mennyiséget állítsa elő, a fennmaradó energiát pedig a BMW i Wallbox Connect falitöltőn keresztül csatlakoztatott jármű teljes mértékben emisszió-mentes töltéséhez használja fel. A villamosenergia-hálózatból szükséges többlet-energiát a technológia a legoptimálisabb tarifát biztosító napszakban tárolja el, az elektromos vagy plug-in hibrid járműben dolgozó nagyfeszültségű akkumulátor töltéséhez összességében így a lehető legtöbb napenergiát és a legkedvezőbb napszakban eltárolt villamos-energiát használja fel.

A BMW Digitális Töltési Szolgáltatása a napenergia-felhasználás és a villamosenergia-tarifák kihasználása terén is a lehető leggazdaságosabb és leginkább fenntartható megoldásra törekszik. A technológia mindeközben nem csupán arra figyel, hogy az előre megtervezett indulás időpontjára a jármű akkumulátora maximálisan feltöltődjön, de arra is, hogy az utastér az ügyfeleket a kívánt hőmérséklettel fogadja.   A Digitális Töltési Szolgáltatás a BMW i és BMW iPerformance modellekhez elérhető átfogó BMW ConnectedDrive Services szolgáltatás-csomag szerves része.

bmw-2017-frissitesek-04

Vadonatúj könnyűfém-keréktárcsák a BMW X5 és a BMW X6 alatt

2017 tavaszán a BMW X5 és a BMW X6 modellek opcionálisan elérhető, gyárilag felszerelt tételei közé most először a 21 collos könnyűfém-keréktárcsák is begurulnak, amelyek az eredeti BMW tartozékok részeként mindeddig kizárólag utólagos extrákként voltak elérhetők. Az M-specifikus, duplaküllő-dizájnú, kéttónusú felnik felcsiszolt küllőkkel és eltérő méretű, defekttűrő gumiabroncsokkal érkeznek meg a két legnagyobb BMW X modell extrafelszereltségi listájára. A 21 collos könnyűfém kerékgarnitúra az M Sport felszereltségi csomag részeként mindegyik modellhez elérhető lesz, a BMW X5 sDrive25d, a BMW X5 xDrive25d és a BMW X5 xDrive40e iPerformance modellek kivételével.

BMW ConnectedDrive navigációs csomag a BMW X5 M és a BMW X6 M modellhez már az alapfelszereltség részeként

2017 tavaszától a BMW X5 M és a BMW X6 M sportmodell-páros alapfelszereltsége a vezeték nélküli okostelefon-töltést is kínáló BMW ConnectedDrive navigációs csomaggal bővül, amely a BMW Professional navigációs rendszert, az induktív mobiltöltési lehetőséget kínáló okostelefon-tartót, az On-Street Parking Information intelligens felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatással együttműködő valós idejű forgalmi információkat (RTTI – Real Time Traffic Information), a WiFi csatlakozási pontot, a BMW ConnectedDrive megannyi innovatív szolgáltatását, valamint a Concierge Services és a Remote Services funkciókat is magába foglalja.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: