DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Speciális versenykormányt tervezett a BMW

A tökéletesen precíz irányítást garantáló versenykormányt Dr. Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának tagja adta át Detroitban, a 2017-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalon színpadán Jimmy Spithillnek, az ORACLE TEAM USA csapat kapitányának.

Az Amerika Kupa a nemzetközi vitorlássportok szegmensének legnagyobb múltra visszatekintő megmérettetése, egyszersmind a világ legintenzívebb kihívásokat tartogató vitorlás eseménye, amely a legkiválóbb sportolókat és a legjobb versenytechnológiákat egyesíti. A Bermuda-szigeteken 2017 júniusában megrendezendő harmincötödik összecsapás a bajnoki-címvédő ORACLE TEAM USA csapat és a trófeára áhítozó ellenfelek offenzív párbaját ígéri, amely új fejezetet nyit a 164 éves múltra visszatekintő versenysorozat történetében. A 35. Amerika Kupa globális autóipari partnereként a BMW az ORACLE TEAM USA csapatot kiemelten, technológiai partnerként is támogatja, a címvédő csapat abszolút célja így nem más, mint hogy sorozatban harmadik alkalommal is elhódítsa az Amerika Kupa győzelmet jelentő trófeáját.

bmw-specialis-versenykormany-2017-detroit-1



A júniusi verseny előtti visszaszámlálás a 2017-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalon színpadán hivatalosan is megkezdődött, amikor Dr. Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának BMW-értékesítésért és márkamarketingért felelős tagja átadta a BMW Motorsport által tervezett speciális versenykormányt Jimmy Spithillnek, az ORACLE TEAM USA csapat kapitányának. A bajor gyártó motorsport-divíziójának mérnökei a százéves múltra visszatekintő járműtervezési szaktudás átfogó tapasztalataira építkezve alkották meg a címvédő csapat katamaránjába tervezett versenykormányt, hogy az minden pillanatban a lehető legprecízebb irányítást garantálja a vízen, egyenletes „repülés”, oldalkormányzás és kiemelés közben egyaránt.

„Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a világ legtechnikásabb vitorlásversenyének számító Amerika Kupa harmincötödik felvonásának globális autóipari partnere lehetünk” – mondta Dr. Ian Robertson az ünnepélyes kormányátadás alkalmával. „A BMW mindemellett az ORACLE TEAM USA csapat technológiai partnere is, aki a légellenállás és az aerodinamika területén átfogó tervezőmérnöki támogatásunkat élvezi. Közös célunk egy abszolút etalon versenyvitorlás kifejlesztése, és tekintve, hogy a legmodernebb katamaránok már „repülni” is tudnak, minden korábbinál összetettebb kormányberendezésre van szükségünk. Az ORACLE TEAM USA csapat versenyvitorlásába tervezett ultrakönnyű, intuitív kormányt a BMW Motorsport azon mérnökei készítették el, akik a versenyautók tökéletesen pontos kormányberendezéseiért is felelnek. A kormány segítségével az ORACLE TEAM USA csapat értékes másodperceket szerezhet a vízen, amely közelebb hozza számukra a címvédés lehetőségét” – tette hozzá a BMW AG igazgatótanácsának BMW-értékesítésért és márkamarketingért felelős tagja.

A Louis Vuitton Amerika Kupa Világbajnokság tavaly májusban megrendezett, New York-i állomásán a BMW egy technológiai workshopot hozott létre, a BMW Motorsport mérnökei pedig az itt elindított technológiai projekt tapasztalatait is beépítették a végleges katamarán-kormányba. A bajnoki-címvédő ORACLE TEAM USA csapat 2017 februárjában leplezi le a 35. Amerika Kupán vízre szálló versenyvitorlást, amelyben már a BMW Motorsport kormánya dolgozik majd. „A hajótörzsek alatti uszonyoknak köszönhetően az Amerika Kupán már kivétel nélkül villámgyors katamaránok állnak majd rajthoz, ráadásul a kormányzás és az irányítás is minden korábbinál összetettebb feladat lesz” – nyilatkozta Jimmy Spithill, az ORACLE TEAM USA csapat kapitánya. „A kormányon keresztül állíthatjuk be a kormánylapátot és az uszonyokat is. Nagy izgalommal várom, hogy kipróbálhassuk a BMW Motorsport mérnökei által kidolgozott új rendszert, hiszen minél tökéletesebb a „repülésünk”, annál nagyobb esélyünk van nyerni” – tette hozzá a kapitány.

A hajótörzsek alatti hidraulikus uszonyok azt a benyomást keltik, hogy az AC50 kategóriában versenyző katamaránok súlytalanul repülnek a vízfelszín felett, viszont amennyire könnyednek tűnik, valójában mindez annyira összetett feladat: a legnagyobb versenytempó elérése érdekében magasabb sebességnél a kapitány képes kiemelni a víz felszínéből a hajótesteket, amelyek ilyenkor a hidraulikus uszonyokon támaszkodnak a vízben, az egyensúlyt pedig a vitorlák és a kormányberendezés precíz összjátéka tartja fenn. A maximális sebesség elérése, a menetszél tökéletes kihasználása, az oldaldőlés és a kormányzás minden ezredmásodpercben tökéletes csapatmunkát és precíz kormányzást igényel, a kiemeléshez pedig egy intelligens, intuitív kormányberendezésre van szükség, amely egyszerre több elemet kontrollál. A technológia nagymértékben hasonlít a versenyautókba szerelt kormányművek működési elvéhez, amely téren a BMW Motorsport több évtizedes tapasztalatra támaszkodhat: a bajor gyártó mérnökei nem csupán a nemzetközi GT-versenyeken, de a hosszú távú megmérettetéseken és a Német Túraautó Bajnokság (DTM) futamain is csúcstechnológiás, intelligens kormányberendezésekkel segítik hozzá a BMW versenyzőit a győzelmekhez.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: