DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Dízelbotrány robbanhat ki az Audinál is

Alig több, mint egy évvel a Volkswagen után a VW-csoport legpatinásabb márkája is hasonló botrányba keveredhet, miután amerikai vizsgálatok hasonló, a kibocsátási adatokat meghamisító szoftvert fedeztek fel az autókban.



A Bild am Sonntag című népet lap értesülései szerint a CARB, az Egyesült Államok egyik legszigorúbb, légszennyezés mértékét vizsgáló hivatala ahhoz hasonló szoftvert talált az Audi gépjárműveimben, mely tavaly bajba sodorta a Volkswagent: a szoftverek ugyanis a károsanyag-kibocsátási tesztek alatt meghamisítják az adatokat. A CARB egy automataváltós Audiban észlelte a szoftvert a nyár folyamán, s bár a lap nem hivatkozott forrásra, azt állítja, hogy több hasonló gépjárműt szereltek fel az eszközzel.

A Volkswagenről tavaly szeptemberben derült ki, hogy világszerte több mint 11 millió dízelautójában használt olyan szoftvert, mely hamis adatokat szolgáltatott a károsanyag-kibocsátás mértékéről - az Audi már akkor elismerte, hogy saját, 3 literes V6-os dízel gépjárművei is érintettek az ügyben. A Bild am Sonntag megemlíti, hogy a CARB által most felfedezett szoftver kormányzás esetén lépett működésbe - a vezérlőprogram magasabb üzemanyag fogyasztásra és szén-dioxid-kibocsátásra vált át.

A Bild szerint az Audi 2016 májusában fejezte be szoftver használatát, éppen azelőtt, hogy a CARB felfedezte annak működését egy régebbi modellben - az autógyártó pedig több olyan mérnököt is felfüggesztett, akik kapcsolatban voltak az esettel. A lapnak sem az Audi, sem pedig a hivatal nem kívánta megerősíteni a hírt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: