Steward
Áts Ferenc
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 21. szombat
Autó

Felvillanyozó újdonságok a Skoda genfi standján

Következetesen halad növekedési pályáján a ŠKODA, alapvetően megújítva és kibővítve modellpalettáját az elmúlt évek során. Most a SUV modellek piaci szegmense következik...

Skoda VisionS tanulmányával a cseh gyártó a Genfi Autószalon alkalmával kínál betekintést a Skoda új SUV modelljei formai nyelvezetébe. A tanulmányautó emellett a márka legjelentősebb jövőbeni technikáit is felvonultatja. A Skoda genfi bemutatóját az új Skoda Octavia RS 4×4, a DSG sebességváltóval szerelt Skoda Octavia G-TEC és a Fabia Combi új ScoutLine változata teszi teljessé.

160301_skoda_083240a

„Nagy tempóban folytatódik márkánk fejlődése” – hangsúlyozta Bernhard Maier, a Skoda igazgatótanácsának elnöke. „A Yeti révén a kompakt SUV-modellek piaci szegmensében már eddig is sikeresek lehettünk. Most új SUV-modellben jelenhet meg a 4×4-es autók terén rendelkezésünkre álló bőséges tudásunk és tapasztalatunk, amelyhez a VisionS tanulmány - formavilága, kidolgozása és funkcionalitása tekintetében - már egyaránt igen közel áll. E koncepciómodellünkben olyan legfontosabb jövőbeni technikáinkat is bemutatjuk, mint például a hálózatról tölthető (plug-in) hibridhajtás, amelyet hasonló formában tesztelünk a sorozatgyártás számára is.”

A Skoda VisionS már a márka új – ezúttal a SUV modellek piaci szegmensére adaptált – formai nyelvezete jegyében született, amely a hagyományos cseh kristályüveg-művészet jól látható jegyeit viseli. Vonalvezetése letisztult, precíz és határozott. A markánsan kiformált felületeken erőteljes fény-árnyék hatások figyelhetők meg, amelyek az Island-zöld szín révén még jobban érvényesülhetnek.

4,70 méteres hosszúságával, 2,79 méteres tengelytávjával és 1,91 méteres szélességével az 1,68 méter magas Skoda VisionS kimondottan határozott fellépésű. A Volkswagen Csoport moduláris keresztmotoros platformjára (MQB) épült tanulmány az első Skoda, amely három üléssorban összesen hat személy számára kínál kényelmes helyet.

A koncepciómodell további különlegessége hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtásrendszere. A tanulmányautó 165 kW (225 LE) rendszerteljesítményével álló helyzetből mindössze 7,4 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig közel 200 km/h. Emellett a Skoda VisionS átlagosan 1,9 liter benzinnel is megelégszik 100 kilométerenként (szén-dioxid-kibocsátás: 45 g/km), tisztán elektromos üzemben akár 50, kétféle hajtásával együttesen pedig akár 1000 kilométeres hatótávot kínál.

Belsőégésű erőforrásként egy 115 kW (156 LE) teljesítményű és 250 newtonméter maximális forgatónyomatékú 1.4 TSI szolgál, amely szükség szerint egy 40 kW tartós teljesítményű és 220 newtonméter csúcsnyomatékú elektromos motorral működik együtt. Utóbbi a hajtást az első kerekek felé továbbító, hatfokozatú DSG sebességváltóba építve kapott helyet. A hátsó tengelyen egy másik, akár 85 kW teljesítményű és 270 newtonméteres elektromos motor dolgozik az első tengely hajtásától függetlenül, a show-modell így mechanikus összekötő elemek nélküli, igazi „clever” összkerékhajtással rendelkezik. A három motor a lehető legrugalmasabban működik együtt egymással, amelynek eredményeképpen a Skoda VisionS vezetője többféle üzemmód közül választhat, a tisztán elektromos hajtástól egészen az akkumulátort is töltő belsőégésű motoros hajtásig (Charge).. A cél mindenkor a lehető legmagasabb fokú gazdaságosság. A 12,4 kWh energiatároló képességű lítiumion-akkumulátor a hátsó tengely előtt helyezkedik el.

151009_skoda_fabia_combi_scoutline_01

A rohamosan bővülő információs kínálatra és az utasok kommunikációs igényeire az autó színvonalas internet-csatlakoztatása (mobil-szolgáltatások) a Skoda válasza. Az egyes jármű- és infotainment-funkciók kezelésére nagyméretű képernyő áll minden bennülő rendelkezésére. A világháló, illetve a fejlett hálózati kapcsolatok minden üléshelyről elérhetők.

Az idei Genfi Autószalonon mutatkozik be a Skoda Octavia RS 4×4. A Skoda Limousine és Combi kivitelben, a 135 kW (184 LE) teljesítményű 2.0 TDI motorral és DSG sebességváltóval kínálja Octavia sorozata csúcsmodelljét. Éppoly sportos, mint biztonságos hajtásrendszerével az Octavia RS 4×4 a munka, illetve a családi és szabadidős programok egyaránt ideális partnere. Álló helyzetből mindössze 7,6 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig 228 kilométer/óra. Az NEFZ-ciklus során 100 kilométerenként csupán 4,9 liter gázolajjal is megelégedett, kilométerenként átlagosan 129 gramm szén-dioxid kibocsátása mellett (minden érték a Limousine változatra vonatkozik).

Különösen gazdaságos modell a Skoda Octavia G-TEC, amelynek üzemanyagköltsége jelenleg négy euró alatt alakul 100 kilométerenként. Kívánságra a Skoda immár a DSG sebességváltóval is szállítja földgázüzemű modelljét. Az 1.4 TSI motor teljesítménye 81 kW (110 LE), és kilométerenként átlagosan 94 gramm szén-dioxidot bocsát ki. A Skoda Octavia G-TEC egyaránt készül Limousine és Combi karosszériaváltozatban.

160301_skoda_064032a

Szintén bővül a Skoda ScoutLine sorozata. A Rapid Spaceback ScoutLine mellé most a Skoda Fabia Combi ScoutLine érkezik a kínálatba, robusztus terepes stílusú külsővel, illetve vonzó és praktikus különleges felszerelésekkel. Motorpalettáján három benzinüzemű – 55 kW (75 LE), 66 kW (90 LE) és 81 kW (110 LE) –, valamint ugyancsak három dízel – 55 kW (75 LE), 66 kW (90 LE) és 77 kW (105 LE) - erőforrás sorakozik.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?