DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Toyota Takoma Polar Expedition: 9500 km egy tankolással

Aki a Déli-sarkra készül, annak bizony nem elég egy mezei pickup. Éppen ezért szükség volt néhány módosításra, hogy egy sima Toyota Takoma kibírja a zord körülményeket. Az eredmény egészen elképesztő.

A tervezésért és a megépítésért Ian Nisbett, valamint a Lotus egyik mérnöke, Kieron Bradley volt a felelős. Az eredmény olyan jóra sikerült, hogy két Guiness rekordot is sikerült megdönteni: mindössze 40 óra alatt megjárta a Patriot Hills alaptábor - Délisark távolságot, oda-vissza, átlagosan 28 km/h sebességgel. 100 évvel ezelőtt Ronald Amunsennek ez két teljes hónapba telt.

toyota-polar-expedition-concept-3



Ahhoz, hogy ezt a teljesítményt elérjék, sokat változtattak az alapmodellen. Teljesen új futóművet kapott, így már rá lehetett szerelni a több, mint egy méter átmérőjű kerekeket. A gyári, 4 literes, V6-os dízelmotor erejét 341 lóerőre emelték, valamint új kardántengelyt és váltót is kapott a pickup. Kívülre acél ütközőket és napelemeket szereltek, belülre bukókeret, szigetelés, kabinfűtés és hét (!) darab üzemanyagtartály került, amiknek a teljes kapacitása 1200 liter, így akár 9500 kilométert is képes megtenni egyszerre.

polartacoma2a

Ezekre a módosításokra nagy szükség volt, ugyanis a valaha mért legmagasabb hőmérséklet a Déli-sarkon mindössze -13,8 °C, ami nem éppen nevezhető barátságosnak. A páratartalom szinte mindig nulla, így nagyon hasonlít a sivatagi környezethez, leszámítva a hideget. A Takoma a táv teljesítése után aukcióra került és végül 16 millió forintért kelt el az eBay-en.

toyota-tacoma-polar-expedition-world-record-holder-1

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: