DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Márkaszerviz vagy garázsműhely?

Örök kérdés: a gyári garancia időszakának leteltével, kissé öregedő autónkkal megéri-e továbbra is a talán valamivel drágább, ám gyári alkatrészekkel, műszerekkel és szakértelemmel dolgozó márkaszervizbe járnunk, vagy nyugodt szívvel rábízhatjuk autónkat a sarki szerelőre? Egyáltalán, valóban drágább a márkaszerviz? És ha igen, amit megspórolunk a réven, nem veszítjük-e el a vámon?

5 évesnél idősebb autó esetében különösen fontos a jó szervizválasztás, hiszen nem mindegy, hogy a garancia lejárta után is ugyanúgy számíthatunk-e jól bevált útitársunkra vagy sem. Hatványozottan igaz ez családi autók esetében, ahol a gyermekek miatt elengedhetetlen szempont, hogy az autónkban vakon megbízhassunk, különösen egy hosszú családi utazás esetén, akár külföldön. Sokan az ilyen utak előtt átvizsgáltatják autójukat a nagyobb lelki nyugalom érdekében, de vajon mindegy-e, hogy ezt hol tesszük? Első helyre kerülhetnek-e ilyenkor a biztonság helyett az anyagi megfontolások? És valóban drágább-e egy márkaszerviz, mint egy garázsműhely, vagy mindez csak egy régi beidegződés amely már csupán a fejekben él? Egy biztos: érdemes nyitott szemmel járnunk, hiszen bizony gyakran kellemes meglepetés érhet bennünket, ha besétálunk ajánlatot kérni egy márkaszervizbe, amiről kivülről azt gondolnánk, hogy ez ’túl szép és elegáns’ ezért biztosan drága’...

Ford_Motorcraft01



Elvileg jó vagy tényleg jó? Ez a nagy különbség. Nem kizárt, hogy egy kis műhelyben is tökéletesen megcsinálnak mindent az autón, de biztosak sohasem lehetünk benne annyira, mint egy hivatalos szerviz esetében, ahol a legmagasabb színvonalú, a legújabb technológiákat felölelő, rendszeres oktatásban részesülő szakemberek dolgoznak, olyan márkaspecifikus műszerekkel, amikről egy kis szerviz gyakran nem is álmodhat, és ami szintén korántsem elhanyagolható: eredeti az autónk számára fejlesztett gyári alkatrészekkel teszik mindezt. Az elmúlt évtizedekben olykor okkal kialakult előítélekkel szemben ráadásul a legtöbb gyártó olyan ajánlatokkal vár bennünket, legyen szó fix árról, vagy éppen idősebb autókra kialakított speciális árképzésről, amelyek felveszik  versenyt a kis műhelyek áraival. Természetesen számla nélküli szervizmunkákra itt ne számítson senki, ám ennek ellentételezéseként a márkaszervizek által elvégzett munkák számonkérhetőek, elszámoltathatóak, nem beszélve a sok gyártónál elérhető kiterjesztett garanciáról. Szemügyre vettük például a Magyarországon immár évek óta piacvezető, így legtöbb új autót eladó, és a használtautó import tekintetében is előkelő helyen álló Ford által kínált Ford Motorcraft 5+ szervizszolgáltatásokat: a program keretében a Ford tulajdonosok kedvező áron juthatnak hozzá a márkaszervizek magas színvonalú szolgáltatásaihoz és a biztonságot jelentő, gyári minőségű alkatrészekhez. A Ford Motorcraft 5+ Szerviz program egyik nagy előnye, hogy átlátható árképzést kínál és idén már a Ford haszongépjárművek is igénybe vehetik a pénztárcabarát szervizszolgáltatásokat, miközben a minőségből sem kell lejjebb adnunk.

Vajon a Ford Motorcrafthoz hasonló megoldásoké a jövő? Minden bizonnyal fontos szerepe lesz az ügyfelek bizalmának vissza- és megszerzésében a Motorcrafthoz hasonló, kiemelkedő ár-érték arányú szervizszolgáltatások létrehozásának, de persze ezek még nem fedik le teljesen a különböző ügyfelek igényeit. Éppen ezért szükséges ezeket kiegészíteni egyéb szolgáltatásokkal is. Ha már a Fordnál tartunk, láthatjuk, hogy náluk is működik a Motorcraft szervizszolgáltatások mellett a BlueService, azaz egy csokorba foglalt ügyféltámogató szolgáltatások, az ingyenes emblémacsere, vagy a Ford Szerviz Mobil Alkalmazás. 

 

Nem mondjuk, hogy eldőlt a kérdésre a válasz, de érdemes megnézni, merre halad a világ, és gondoljuk át újra, amit a márkaszervizekről eddig gondoltunk!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: