DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Mire jó az egyedi rendszám? Erre!

Belgiumban egyszer csak feltűnt valakinek, hogy közel másfél év alatt mindössze egyszer büntettek meg gyorshajtás miatt olyan autóst, akinek egyedi rendszáma volt. Törvénytisztelő polgárok lennének?

Az Autó-motor online kiadása számolt be róla, hogy probléma adódott a Belgiumban nemrég bevezetett szakaszos sebesség-ellenőrzéssel – mely során nem radaros vagy lézeres készülékkel mérik a sebességet, hanem két, egymástól meghatározott távolságra elhelyezett kamera olvassa le a rendszámokat, és nézik, mennyi idő telt el a két felvétel között.

ab_belgian_plate



Kiderült ugyanis, hogy e kamerák nem tudnak mit kezdeni az egyedi rendszámtáblákkal. Belgiumban pedig sok ilyen van, s elég szabad a választék: lehet csak betű, csak szám, sőt még szóköz is kerülhet a „rendszámba”, ráadásul a hibára csak a statisztikai adatok elemzése mutatott rá. Kiderült ugyanis, hogy közel másfél év alatt mindössze egyetlen alkalommal büntettek meg egyedi rendszámos autót ilyen kihágás miatt, ami teljesen irreális, tekintve azok számát.

A helyi Közúti és Közlekedési Ügynökség (AWV) megígérte, hogya lehető leghamarabb orvosolják majd a problémát, ám arról egyelőre halvány fogalmuk sincsen, hogy mikorra készülhet el az új szoftver...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: