DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

A NASA űrjárgánya a Földön is jó móka

Az MRV (Modular Robotic Vehicle, azaz elemes robotjármű) egy a NASA által az idegen bolygókon történő közlekedésre tervezett négykerekű jármű, amivel azonban tervezői a Földön is igen jól el tudnak szórakozni, amikor a főnök egy percre nem figyel oda!

Elsőre egy egyszerű golfautónak tűnik, de valójában a NASA által kifejlesztett, legfejlettebb és legkifinomultabb technológiai megoldásokat alkalmazó csodamasináról van szó. Az MRV az ún. drive by wire funkcióval nagy távolságból is lehet irányítani, és nemcsak a vízszintesen, de függőlegesen is tud közlekedni, köszönhetően a fagy- és hőálló folyadék által vezérelt, minden irányba mozgatható kerekeknek.

Az elektromos meghajtású masina 900 kg-ot nyom, 213 centiméter hosszú és 152 centiméter széles, és egyszeri feltöltéssel akár 100 km-t is elmegy. A 60-65 km/órás végsebességétől ugyan nem fog kihullani a hajunk, és a földön kívüli lények ellen sem ildomos üldözéses versenyre kiállni vele, de ha szűk helyre akarunk beparkolni, vagy csak driftelni vágyunk egy jót a NASA parkolójában, akkor ez a tökéletes játékszer. Csak a főnök meg ne tudja! 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: